8. april 2024 20:49

Vučić: Na Francusku smo najviše računali kada smo imali neku muku, hvala na podršci Srbiji na putu ka EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Na Francusku smo najviše računali kada smo imali neku muku, hvala na podršci Srbiji na putu ka EU

Foto: Pool via AP/Sarah Meyssonnier

PARIZ - Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras u Jelisejskoj palati u Parizu da je Srbija na Francusku uvek najviše računala i u Prvom i Drugom svetskom ratu, pa tako i danas kada imamo neki problem.

"Mi danas, ove godine obeležavamo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi. Na Francusku smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas, kada imamo problem, kada imamo muku neku, ja želim da vam kažem da sam i lično uvek mogao da se oslonim na Vas, da Vas pozovem. Želim francuskom narodu da kažem da su retki lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju, posebno one koji su manji od njih", rekao je Vučić u obraćanju u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Istakao je da Makron ima izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje i da sasluša, makar mu se to mišljenje nije dopadalo uvek, makar mislio sasvim suprotno, one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu.

Vi ste čovek od reči, hvala na podršci Srbiji na putu ka EU

Predsednik Vučić zahvalio se večeras Francuskoj i predsedniku te zemlje Emanuelu Makronu na velikoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu i zbog zaštite koju je pružila Srbiji kada, kako je rekao, nije bilo lako.

"Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate, što ste želeli da nas čujete. Želim da se zahvalim Francuskoj na velikoj podršci Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu već i na tome što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer ja znam kako su neki jedva čekali da se obračunaju i da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom", rekao je Vučić u Jelisejskoj palati.

Predsednik Vučić je dodao da je Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, da će to nastaviti da čini i da Francuska na to može uvek da računa.

"Što se svih drugih stvari tiče, ja verujem da ima još mnogo oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo. Mi vama verujemo gospodine predsedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice - koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam izuzetno verujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku", rekao je Vučić.