16. april 2024 11:30

Nataša Stanisavljević: Od danas raspisana četiri javna poziva za stambeno rešenje izbeglica

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nataša Stanisavljević: Od danas raspisana četiri javna poziva za stambeno rešenje izbeglica

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Komesarka za izbeglice i migracije Srbije Nataša Stanisavljević rekla je da su od danas raspisana četiri javna poziva namenjena stambenom zbrinjavanju i unapređenju kvaliteta života izbeglih lica, kao i interno raseljenih lica.

Stanisavljević je rekla za Tanjug da javni pozivi traju do 26. aprila i na njih mogu da se prijave jedinice lokalne samouprave, to jest gradovi i opštine.

"Nakon toga kada Komesarijat za izbeglice i migracije dodeli sredstva jedinicama lokalne samoprave, one raspisuju javne pozive, konkretno na koje građani koji još uvek nemaju rešeno stambeno pitanje, a iz kategorije su izbeglih lica ili interno raseljenih lica mogu konkurisati. Mi očekujemo da će tokom leta gradovi i opštine raspisati javne pozive", rekla je Stanisavljević.

Ona je dodala da se konkretno javnim pozivima dodeljuju sredstva za kupovinu kuća sa okućnicom i samog građevinskog materijala za one koji već imaju kuću, ali im je potrebno poboljšanje uslova života u njoj.

"Vrednost kuća koja se kupuje je do 1.950.000 dinara, dok je maksimalna vrednost građevinskog materijala po porodici 800.000 dinara. Ovo su bespovratna sredstva i ovo je direktna pomoć i podrška države Srbije ka izbeglim i interno raseljenim licima. Ukupna vrednost sredstava koja se dodeljuje ovim javnim pozivom je do 450.000.000 dinara", naglasila je Stanisavljević.

Kako je objasnila Stanisavljević, dva javna poziva se odnose na kupovinu kuća ka izbeglim licima i dodelu građevinskog materijala ka izbeglim licima sa prostora bivše SFRJ, kao i dodela kuća i građevinskog materijala ka interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije.

Oni koji dobiju sredstva, kako objašnjava Stanisavljević, mogu da biraju gde će kupiti kuću.

"Ona ne mora konkretno i da bude na teritoriji opštine gde su oni, znači mogu apsolutno izabrati i drugu opštinu i ovaj javni poziv nije konkretno namenjen da mora kuća da bude samo u seoskim sredinama. Može se izabrati i vrednost i naravno, kuća koja se nalazi i u nekom drugom naseljenom mestu. Ono što je veoma važno je da korisnici mogu učestvovati i svojim sredstvima do 50 odsto vrednosti same nekretnine", rekla je ona.

Stanisavljević je dodala da postoji i primera gde su porodice imale jedan deo ušteđenog novca, a jedan deo su dobili preko javnog poziva i time su kupili veće kuće.

Naglasila je da je ovo prvi javni poziv ove godine, koji se konkretno odnosi na jedinice lokalne samouprave, kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje za kupovinu kuća i građevinskog materijala.

"Mi smo od početka godine već imali još jedan javni poziv. U pitanju je bila dodela stanova u zakup sa mogućnošću otkupa 27 stambenih jedinica. On je završen 1. marta. U toku je rad komisije koja sad dalje ocenjuje prijave koje su stigle od korisnika", dodala je ona.

Stanisavljević je objasnila da je svaki javni poziv za sebe, tako da ispočetka počinje procedura i korisnici uvek moraju da se prijavljuju ponovo za javne pozive.

"Javne pozive objavljuju opštine i gradovi. Oni koji žele da koriste javne pozive (izbeglice) mogu kod gradskih ili opštinskih poverenika za izbeglice da se informišu o svim dokumentima koji su im potrebni za prijavu kako bi dobili sredstva", dodala je ona.

Komesarka je rekla da u svakoj opštini u Srbiji postoji poverenik za izbeglice, a Komesarijat za izbeglice i migracije, kako na svoj internet strani, tako i na društvenim mrežama, objavljuje sve javne pozive koje objavljuju i opštine kako bi informisali građane.

Naglasila je da građani i u Komesarijatu mogu da dobiju informacije.

"Nama je i cilj da se što više, pre svega gradova i opština prijavi na ovaj javni poziv, a nakon toga naravno i da se građani prijavljuju na njihove javne pozive, jer nam je jedan veliki cilj da svakoj porodici koja još uvek nije stambeno zbrinuta u Srbiji, a koja je u nekoj kategoriji izbeglih interno raseljenih lica, na ovaj način pomognemo i obezbedimo novi dom", dodala je ona.

Stanisavljević je dodala da je u toku prošle godine stambeno zbrinuto skoro hiljadu porodica.

"Više od 578 stanova je opredeljeno prošle godine, kupljeno je više od 200 kuća sa okućnicom, dodeljeno je više od 220 paketa građevinskog materijala, tako da je samo u toku prošle godine hiljadu porodica stambeno zbrinuli, a ako gledamo u proseku dva ili tri člana, znači skoro tri hiljade naših građana", naglasila je ona.

Stanisavljević je rekla da se u toku godine objavljuju i javni pozivi koji se odnose na dodelu paketa hrane za sve one izbeglice i interno raseljena lica kojima je potrebna dodatna pomoć, kao i ogrev.

"Pored toga smo prošle godine imali i javne pozive za ekonomsko osnaživanje koji su se odnosili na dodelu, na primer građevinskih mašina, semena za poljoprivredu, kako bi se pomoglo ljudima u njihovim poslovima", dodala je ona.

U poslednjih 30 godina Srbija je pružila utočište za više od 600.000 izbeglica i ratom pogođenih lica sa područja bivših repubila SFRJ.