22. april 2024 14:49

Miloš Vučević razgovarao sa Mihaelom Rajfenštulom: Sponzori da povuku predlog rezolucije o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević razgovarao sa Mihaelom Rajfenštulom: Sponzori da povuku predlog rezolucije o Srebrenici

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas, u razgovoru sa izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savet Evrope Mihaelom Rajfenštulom u Beogradu, da Srbija traži da sponzori povuku predlog rezolucije o Srebrenici, o kojoj treba da se raspravlja u Generalnoj skupštini UN i time "doprinesu pomirenju u regionu".

Vučević je ukazao na to da će se podnošenjem rezolucije o Srebrenici produbiti podele unutar same Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da ne postoji konsenzus oko ovog "veoma osetljivog pitanja", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je podsetio da je Srbija javno osudila zločin u Srebrenici.

Vučević je istakao i da glasanje za članstvo tzv Kosova u Savetu Evrope predstavlja opasan presedan i narušavanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, kao punopravne članice UN i Saveta Evrope, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Sagovornici su naglasili da su evrointegracija regiona i deeskalacija i stabilizacija bezbednosnih prilika zajednički interes.

Vučević je konstatovao da su bilateralni odnosi dve zemlje razvijeni i da ih karakteriše intenzivna saradnja na brojnim poljima.

Srbija, kako je dodao, posebno ceni SNemačku kao veoma značajnog ekonomskog partnera.

Rajfenštul se saglasio sa ocenom da je saradnja dve zemlje stabilna i preneo očekivanje da će se saradnja u budućnosti dodatno unaprediti.

On je, takođe, naglasio da je Srbija veoma važan partner Nemačke na Zapadnom Balkanu.

Sagovornici su ocenili kao uspešnu posetu ministra odbrane Nemačke Borisa Pistorijusa Beogradu u februaru.