23. april 2024 19:35

Dodeljeno priznanje Opštine Gornji Milanovac ministarki Ireni Vujović

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodeljeno priznanje Opštine Gornji Milanovac ministarki Ireni Vujović

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE/ JOVANA ROŠUL

GORNJI MILANOVAC - Priznanje Opštine Gornji Milanovac Zlatna medalja - Takovski ustanak u 2024. godini, za izuzetan doprinos očuvanju životne sredine, razvoju i afirmaciji ove lokalne samouprave uručeno je danas ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović.

Vujović, kojoj je priznanje uručeno na svečanosti povodom Dana opštine, rekla je da je ono rezultat dobre saradnje i zajedničkog zalaganja republičkog i lokalnog nivoa, za bolji i čistiji Gornji Milanovac, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Uz podršku Ministarstva koje vodim, Gornji Milanovac je pre dve godine očistio 28 lokacija i postao prva opština bez divljih deponija u Srbiji. Prva je opština u kojoj smo započeli kapitalni projekat izgradnje nedostajuće kanalizacije i biće među prvima u kojoj je tako važan projekat i realizovan", rekla je ona.

Podsetila je da će pokrivenost kanalizacionom mrežom tada biti iznad 90 odsto što je po evropskom standardu.

"Gornji Milanovac je i samostalno radio na unapređenju kvaliteta vazduha, jer je grejanje u gradskoj toplani prebačeno na biomasu, a uspeli su i ove godine da iskoriste podršku Ministarstva i dobiju sredstva za zamenu kotlova u osnovnoj školi", navela je ministarka.

Vujović je navela da je u protekloj deceniji država mnogo uradila na stabilizaciji javnih finansija i zato danas ima dovoljno sredstava i za zelene investicije.

"Danas imamo jasnu viziju zelene budućnosti, plan i projekte kako bi se taj cilj, uz punu podršku predsednika Vučića, i dostigao. To su pre svega projekti izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, poput ovog koji realizujemo u Gornjem Milanovcu, zatim izgradnja modernih regionalnih i reciklažnih centara, i projekti kojima se utiče na bolji kvalitet vazduha. Ovim projektima napravićemo veliku razliku koja će uticati na bolji kvalitet života za sve", rekla je Vujović.

Ministarka je podsetila i na simboliku vezanu za 23. april, dan kada je 1815. godine u Takovu podignut drugi Srpski ustanak.

"Srbi su se u toj borbi izborili za samostalnost od Osmanskog carstva, koja je omogućila dalji ekonomski i društveni razvoj. I danas, 209 godina kasnije, naša borba za razvoj i prosperitet države neprestano traje i neće se zaustaviti. Imajući u vidu bogatu istoriju naše zemlje, koja se gradila baš na ovim prostorima, izuzetna mi je čast što sam dobitnica priznanja 'Zlatna medalja - Takovski ustanak'", poručila je Vujović.