29. januar 2024 11:41

Argentina: Požar opustošio 600 hektara u nacionalnom parku u Patagoniji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Argentina: Požar opustošio 600 hektara u nacionalnom parku u Patagoniji

Foto: Shutterstock.com/timyee, ilustracija

BUENOS AJRES - U Nacionalnom parku Los Alerses u argentinskom delu Patagonije, koji je uvršten u Uneskovu listu svetske baštine, besni požar već tri dana.

Požar, za koji se veruje da je podmetnut, uništio je oko 600 hektara Nacionalnog parka Los Alerses, a rekordne temperature iznad 40 stepeni Celzijusa pogodile su argentinski deo Patagonije, prenosi pariski Figaro.

"Imamo potvrdu da je požar podmetnut. Odgovorni za podmetanje požara moraće da odgovaraju pred sudom", rekao je Ignasio Tores, guverner provincije Čubut.

Desetine vatrogasaca nastavljaju da se bore protiv požara koji već tri dana pustoši nacionalni park pokušavajući da spreče da vatra stigne do susednih gradova Eskuel i Trevelin, koji se nalaze oko 2.000 kilometara jugozapadno od Buenos Ajresa.

U intervjuu radiju Rivadavia, guverner je osumnjičio pripadnike starosedelačke organizacije "Otpor predaka Mapuče" za podmetanje požara.

Ova radikalna, ali marginalna grupa koju čine pripadnici domorodačke zajednice polaže pravo na zemlju koju im je država oduzela u 19. veku i bore se protiv seče šuma.