14. decembar 2023 07:03

Lideri severnoevropskih zemalja na samitu u Oslu potvrdili podršku Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lideri severnoevropskih zemalja na samitu u Oslu potvrdili podršku Ukrajini

Foto: NTB Scanpix via AP/Cornelius Poppe

OSLO - Lideri severnoevropskih zemalja na drugom samitu Ukrajina-Severna Evropa u Oslu potvrdili su nepokolebljivu podršku Ukrajini, navodi se u zajedničkom saopštenju.

„Mi, lideri zemalja severne Evrope, potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku Ukrajini. Izražavamo naše duboko poštovanje i priznanje za otpornost i duh ukrajinskog naroda, vojnika i vođstva. Ukrajina, koja se odupire ruskoj agresiji skoro deceniju, uključujući više od 650 dana punog rata, nastavlja da pokazuje izuzetnu odlučnost u ostvarivanju svog neotuđivog prava na samoodbranu“, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Lideri nordijskih zemalja su istakli da je otpor Ukrajine i borba za zajedničku bezbednost i fundamentalne principe međunarodnog prava, zbog čega su zemlje Severne Evrope Ukrajini pružile značajnu vojnu, civilnu i humanitarnu pomoć, dodaje se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Navodi se da je od ruske invazije u punom obimu u februaru 2022. godine, ukupan iznos pomoći zemalja Severne Evrope oko 11 milijardi evra.

Zemlje Severne Evrope nastaviće da pružaju značajnu vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini kako pojedinačno i kolektivno, tako i u okviru međunarodnih formata i platformi, i podržavaće Ukrajinu sve dok je to potrebno, stoji u saopštenju.

Lideri severnoevropskih zemalja najoštrije su osudili agresiju Rusije protiv Ukrajine.

„Čvrsto stojimo uz naše saveznike i partnere u odgovoru na ruski rat. Rusija mora da zaustavi agresiju i odmah i bezuslovno povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica“, ističe se u saopštenju.

Nordijske zemlje ostaju posvećene povećanju međunarodnog pritiska da se suprotstave sposobnosti Rusije da nastavi svoj ilegalni rat, uključujući i sankcije.

Zemlje Severne Evrope potvrđuju podršku Zajedničkoj deklaraciji lidera Grupe sedam o podršci Ukrajini od 12. jula ove godine i saglasne su da otpočnu bilateralne pregovore sa Ukrajinom o bezbednosnim obavezama, koji će biti formalizovani u bliskoj saradnji sa saveznici i partneri zemalja Grupe sedam, stoji u zajedničkom saopštenju.