1. januar 2024 13:16

Papa o nasilju nad ženama: Svako ko naudi ženi, skrnavi Boga

Izvor: TANJUG

podeli vest

Papa o nasilju nad ženama: Svako ko naudi ženi, skrnavi Boga

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

VATIKAN - Papa Franja osudio je danas nasilje nad ženama, poručivši da svako društvo treba da poštuje sve žene.

"Svako društvo treba da prihvati dar koji žena predstavlja. Svaku ženu treba poštovati i braniti. Svako ko naudi ženi, skrnavi Boga kog je žena rodila", rekao je papa, prenosi Rojters.

On je dodao da žene imaju ključnu ulogu u promociji mira.

"Svet takođe treba da se pogleda u majke i žene kako bi pronašao mir, izašao iz spirale nasilja i mržnje i ponovo video stvari pravim ljudskim očima i srcima", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

U pitanju je prvi govor pape Franje od brutalnog ubistva 22-godišnje Đulije Čeketin u novembru prošle godine, navodi agencija.

Krivicu za njeno ubistvo priznao je njen bivši dečko.

Ubistvo je izazvalo proteste širom zemlje i dovelo do poziva da učenje o poštovanju prema devojčicama postane deo školskog programa, počevši od nivoa vrtića.

Italijanski parlamentarci su, u međuvremenu, jednoglasno podržali niz mera za suzbijanje nasilja nad ženama nakon što je ubistvo 22-godišnjakinje ponovo otvorilo nacionalnu debatu o tom pitanju.

Prema podacima italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova, više od 100 žena je ubijeno 2023. godine, od kojih je otprilike polovina ubijena od strane partnera ili bivšeg partnera.