14. januar 2024 15:54

U Davosu održan sastanak o ukrajinskoj formuli za mir

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Davosu održan sastanak o ukrajinskoj formuli za mir

Foto: Keystone via AP, Pool/Gian Ehrenzeller

DAVOS - U Davosu je danas održan sastanak savetnika za nacionalnu bezbednost zemalja širom sveta o mirovnoj formuli za Ukrajinu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije bio na sastanku, ali će se pojaviti Svetskom ekonomskom forumu koji sutra počinje u Davosu.

Zelenskog je predstavljao šef kabineta Andrij Jermak, koji je rekao da je sastanku prisustvovalo 18 azijskih, 12 afričkih i šest južnoameričkih zemalja, prenosi Rojters.

Nakon sastanka ministar spoljnih poslova Švajcarske Injasio Kasis poručio je da Kina treba da bude uključena u napore da se okonča rat između Ukrajine i Rusije, kao i druge zemlje sa kojima Moskva održava kontakt.

On je istakao da skup mora popločati put do pregovora Moskve i Kijeva o okončanju rata.

"Mir je hitno neophodan ukrajinskom narodu... Moramo učiniti sve da okončamo ovaj rat", rekao je Kasis i dodao da do sada Rusija i Ukrajina nisu bile spremne na ustupke.

Kasis je kazao da su zemlje koje imaju dijalog sa Rusijom, kao što su Brazil, Indija i Južna Afrika, bile uključene u razgovore u Davosu i da bi mogle da odigraju važnu ulogu.

"Učešće alijanse BRIKS je veoma važno jer ove zemlje imaju odnos sa Rusijom", rekao je Kasis.

Uloga globalnog Juga u ukrajinskoj formuli mira u fokusu je razgovora u Davosu.

Mnoge od nesvrstanih zemalja iz Afrike, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Azije, koje su uglavnom, ostale po strani povodom Ukrajine biće ove nedelje predstavljene u švajcarskom planinskom odmaralištu na samitu koji će okupiti brojne svetske lidere.