9. april 2024 16:18

Teroristi Islamske države uputili pretnje uoči četiri utakmice Lige šampiona

Izvor: TANJUG

podeli vest

Teroristi Islamske države uputili pretnje uoči četiri utakmice Lige šampiona

Foto: Shutterstock.com/railway fx, ilustracija

LONDON - Na ovonedeljnim mečevima četvrtfinala Lige šampiona u Madridu, Parizu i Londonu biće pojačano obezbeđenje nakon navodnih pretnji terorizmom na sve četiri utakmice.

"UEFA je svesna navodnih terorističkih pretnji upućenih ovonedeljnim utakmicama UEFA Lige šampiona i usko je u kontaktu sa vlastima na odgovarajućim mestima. Četvrtfinale Lige šampiona odigraće se po planu sa odgovarajućim bezbednosnim aranžmanima", saopštila je UEFA, prenosi Skaj njuz.

Medijska kuća povezana sa organizacijom Islamska država navodno je uputila pretnje u vezi sa sva četiri ovonedeljna meča.

Arsenal će večeras u prvoj utakmici osmine finala ugostiti Bajern iz Minhena na stadioni Emirejts, dok će Mančester siti gostovati Real Madridu, gde su lokalni zvaničnici najavili da će krov stadiona Santjago Bernabeu biti zatvoren za utakmicu.

Sutra su na dnevnom redu dve utakmice, jedna u Parizu, između PSŽ-a i Barselone, a druga u Madridu, između Atletiko Madrida i Borusije Dortmund.

Iz Metropoliten policije su saopštili da je nivo pretnje u Velikoj Britaniji "na značajnom nivou", što znači da je napad verovatan, ali da policija blisko sarađuje sa jedinicom za borbu protiv terorizma u planiranju događaja u Londonu.

"Svesni smo onlajn i medijskih izveštaja u vezi sa pozivima da se ciljaju utakmice širom Evrope i ovde u Londonu. Međutim, želim da uverim javnost da imamo snažan policijski plan za večerašnji meč i da nastavljamo blisko da sarađujemo zajedno sa timom za obezbeđenje kluba kako bi se obezbedilo da utakmica prođe mirno", ističe se u saopštenju.

Za sukob u francuskoj prestonici, ministar unutrašnjih poslova zemlje Žerald Darmanen rekao je da je bezbednost "znatno pojačana".

"Videli smo, između ostalog, najavu Islamske države koja je posebno usmerena na stadione", rekao je Darmanen.

Trener PSŽ-a Luis Enrike uoči meča sa Barselonom u sredu uveče, rekao je na konferenciji za novinare tima da je zabrinut zbog pretnji ISIS-a, ali da se nada da je situacija pod kontrolom.

"Nadam se da se to može kontrolisati, da je to samo pretnja i da se ništa neće dogoditi. Naravno da smo zabrinuti", rekao je Enrike.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska je rekao da su preduzete sve neophodne mere predostrožnosti da se izbegnu bilo kakvi teroristički napadi.

"Tokom dve utakmice u Madridu biće raspoređeno više od 2.000 policajaca iz nacionalne policije i civilne garde, kao i opštinske policije", naveo je on.

Kako je ranije saopšteno, Islamska država je javno zapretila napadom na sva četiri stadiona gde će se danas i sutra odigrati mečevi četvrtfinale Lige šampiona.

U ponedeljak je na društvenim mrežama kružio post kojim se preti terorističkim napadima na stadione Emirejts, Santjago Bernabeu, Metropolitano i Park prinčeva, uz fotografiju naoružanog čoveka i poruku "Ubij ih sve".

Arsenal večeras dočekuje Bajern iz Minhena, u isto vreme kada Siti gostuje u Madridu.

U sredu se Pari Sen Žermen sastaje sa Barselonom u Francuskoj, dok Atletiko Madrid gostuje Borusiji iz Dortmunda.