24. april 2024 07:11

Donald Tramp razgovarao sa bivšim japanskim premijerom Asom o saradnji SAD i Japana, Kini, Severnoj Koreji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Donald Tramp razgovarao sa bivšim japanskim premijerom Asom o saradnji SAD i Japana, Kini, Severnoj Koreji

Foto: AP Photo/Craig Ruttle

NJUJORK - Bivši predsednik SAD i republikanski kandidat na predsedničkim izborima Donald Tramp sastao se s bivšim premijerom Japana Tarom Asom, a tema razgovora bio je američko-japanski savez za bezbednost i stabilnost u Indo-Pacifiku, kao i navodna kineska i severnokorejska pretnja.

Dva bivša lidera su se sastala u utorak u Kuli Tramp na Menhetnu, u Njujorku, a razgovor je trajao oko jedan sat, prenosi Rojters.

''On je veoma poštovan čovek u Japanu i šire, a upoznao sam ga preko našeg dragog prijatelja Šinza'', rekao je Tramp dok je uvodio Asa u zgradu, misleći na pokojnog japanskog premijera Šinza Abea.

Aso je bio zamenik premijea tokom Abeovog mandata, a trenutno je potpredsednik vladajuće japanske Liberalno- demokratske stranke.

Japanski zvaničnik ima dugogodišnje iskustvo u oblikovanju odnosa SAD i Japana, a kako navodi Rojters, Tokio pokušava da se približi Trampu iz straha da će, ukoliko osvoji drugi mandat, ponovo uvesti protekcionističke trgovniske mere koje bi mogle da oštete japansku ekonomiju.

U objavi na platformi Truth Social, Tramp je kritikovao rekordni pad jena u odnosu na dolar, ocenivši tu situaciju ''potpunom katastrofom'' i ''katastrofalnom za naše proizvođače''.

Jen trguje na 34-godišnjem minimumu u odnosu na dolar, a jedan američki dolar ima vrednost oko 155 jena.

Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava saopštila je da je Asova poseta SAD ''lična aktivnost“ zvaničnika, kao i da japanska ''vlada nije umešana“.

Sastanak Trampa i Asa održan je dve nedelje nakon što su predsednik SAD Džozef Bajden i premijer Japana Fumio Kišida otkrili planove vojne saradnje i niz projekata usmerenih na jačanje američko-japanskog saveza.