24. april 2024 16:20

Šolc: Evropa mora da jača pomoć Ukrajini, ali nema slanja raketa Taurus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šolc: Evropa mora da jača pomoć Ukrajini, ali nema slanja raketa Taurus

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

BERLIN - Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da Evropa mora da nastavi da jača pomoć Ukrajini čak i nakon odobrenja velikog američkog paketa pomoći, ali je jasno stavio do znanja da ostaje pri svom stavu da ne šalje Kijevu krstareće rakete dugog dometa Taurus.

Šolc je to rekao nakon sastanka sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u Berlinu, preneo je AP.

Nemačka i Britanija pružaju u Evropi najveću vojnu pomoć Ukrajini i obe su obećale da će nastaviti da pomažu "koliko god bude potrebno".

Šolc je odobrenje paketa američke vojne pomoći vrednog 61 milijardu dolara Ukrajini opisao kao "ohrabrujući i neophodan signal".

"Ali, takođe želim jasno da kažem da nas odluka Sjedinjenih Američkih Država ne oslobađa ovde u Evropi zadatka daljeg pružanja podrške Ukrajini kako bi zemlja mogla da se brani od agresora", rekao je on.

Ipak, upitan da li će poništiti svoje često kritikovano odbijanje da pošalje Ukrajini rakete Taurus, Šolc je rekao da se njegova odluka neće promeniti.

Šolc je istakao da bi rakete Taurus mogle da se koriste odgovorno samo uz učešće nemačkih vojnika, bilo u Ukrajini ili van nje i da je to linija koju ne želi da pređe.

Sunak, koji je juče obećao novu vojnu pomoć Ukrajini, pohvalio je napore Nemačke u oblasti protivvazdušne odbrane i rekao da "svaka zemlja ima različite stvari koje može da iznese na sto".