6. decembar 2022 08:52

Čučković: Rekonstruisan je betonski deo Brankovog mosta, kompletna sanacija naredne godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čučković: Rekonstruisan je betonski deo Brankovog mosta, kompletna sanacija naredne godine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Rekonstruisan je betonski dela Brankovog mosta i postavljeno je 15 novih stubova javne rasvete, dok se završetak rekonstrukcija čeličnog dela mostovske konstrukcije i kompletna sanacija očekuje naredne godine.

"Mi smo, s obzirom na to da su nam stručnjaci dali nalog da uklonimo staru rasvetu sa Brankovog mosta, odmah i pristupili radovima. Imamo 29 stubova javne rasvete i oni se nalaze na dve mostovske konstrukcije, jer je Brankov most sačinjen i od betona i od čelika. Čelični deo koji je nad rekom, imao je 14 stubova, a deo od tržnog centra Ušće do samog čeličnog dela je sa 15 mesta”, rekao je za Tanjug Miroslav Čučković, gradski menadžer.

 

"Mi smo kompletno zamenili rasvetu na betonskoj konstrukciji i možete videti kako je to lep i bezbedan niz za sve učesnike u saobraćaju, dok je čelični deo uklonjen u ovom trenutku, s obzirom na to da je korozija nagrizla i jednu i drugu mostovsku konstrukciju, tu spojnicu koja je držala postolje za taj stub. Mi smo sve stubove i postolja sklonili. Sada se u radionici sprema tih 15 novih mesta i svako to čelično mesto sa postoljem će imati pola tone čelika u sebi i biće postavljeno tokom naredne godine”, rekao je Čučković.

“Bitno je da ovi orkanski vetrovi koji su bili u proteklom periodu nisu mogli da nanesu štetu, pre svega stubovima, da se neki od njih ne otkači, udari nekog prolaznika ili padne na automobil”, rekao je Čučković. “Mi smo uradili ono što je trenutno moguće, postavili smo privremenu svetlosnu signalizaciju, obezbedili kakvu-takvu osvetljenost čeličnog dela mosta, a betonski deo je u potpunosti zamenjen”, rekao je gradski menadžer.

“U tih 14 dana kako je najavljeno, mi smo planirali da sve što je na betonskim postoljima postavimo i da sve ono što je na čeliku sklonimo," naveo je Čučković i dodao da čeličnu konstrukciju nije moguće raditi u ovom periodu godine jer antikorozivna zaštita, koja mora da se postavi, zahteva bolje vremenske uslove.

Naveo  je i da se trenutno završavaju radovi u Ulici partizanske avijacije i da će ulica danas biti potpuno puštena u saobraćaj. "Selimo mašine na obodne delove grada. Radićemo u Maloj Moštanici, Barajevu, rekonstrukciju kompletne vodovodne mreže u Šangaju, završetak Batajničke petlje. Sve ono što ne opterećuje centar grada, jer nam je cilj da od 15. decembra do 7. januara grad u potpunosti bude rasterećen za praznike”, naglasio je gradski menadžer Miroslav Čučković.