7. decembar 2022 10:26

Beograd: U Zavodu ,,Železnica Srbije" počinju prijave za besplatan pregled štitne žlezde

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd: U Zavodu ,,Železnica Srbije" počinju prijave za besplatan pregled štitne žlezde

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Železnica Srbije" danas počinju prijave za građane opštine Savski venac za besplatni preventivni pregled - ultra zvuk štitne žlezde, a pregledi se obavljaju 10. decembra od 7 do 14 časova na adresi Savska 23, rekao je za Tanjug direktor Zavoda za zdravstvenu zašitu radnika “Železnice Srbije” Vlado Batnožić.

“Tiroidna tj štitna žlezda je locirana u prednjem delu vrata i u obliku je leptira. Njena funkcija je da proizvodi hormone koji regulišu funkcionisanje čitavog organizma, a ako je nivo ovih hormona prenizak ili previsok tada se javljaju problemi”, kazala je za Tanjug dr Danijela Jočić Knežević, načelnica RTG i UZ dijagnostike Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika “Železnica Srbije".

Prema njenim rečima, ultrazvuk predstavlja siguran i bezbolan pregled i ne koristi zračenje.

"Vrlo je čest slučaj da se na štitnoj žlezdi pojave čvorići koji se mogu opipati rukom ali se ultrazvuk koristi za procenu čvorova koji su pronađeni tokom rutinskog pregleda. Većina ovih čvorova su benigdni, a manji deo njih su pravi tumori štitne žlezde. Ovaj pregled ne zahteva nikakvu pripremu osim da imate oslobođen vrat od odeće i nakita”, rekla je Jočić Knežević.