16. decembar 2022 10:36

Beograd: Studenti Pravnog fakulteta danas u ulozi poslanika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd: Studenti Pravnog fakulteta danas u ulozi poslanika

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Studenti Pravnog fakulteta Unievrziteta u Beogradu, koji su članovi Kluba za društvene odnose tog fakulteta, učestvuju danas na simulaciji sednice Narodne skupštine, u organizaciji Grupe za edukaciju i prezentaciju skupštinske baštine.

Studenti će se danas oprobati u svim ulogama. Podeliće se u poslaničke grupe, izabraće šefa poslaničke grupe koji je važan za poslanike jer će sa njim dogovarati vreme za raspravu u okviru grupe, podnosiće amandmane, radiće u odborima i imaće raspravu u plenumu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poželeo im je dobrodošlicu i poručio da je parlament otvoren i da pripada svima.

“Isprobaćete sve što podrazumeva kompletan postupak donošenja zakona. Pre mesec dana ovde su bili studenti Fakulteta političkih nauka. Verujem da ste sa njima razmenili iskustva. Mi nastavljamo kroz ove aktivnosti program otvorenih vrata i pokazujemo da skupština pripada svima, posebno vama na kojima u značajnoj meri počiva budućnost naše zemlje”, rekao je Orlić.

On je izrazio uverenje da studente Pravnog fakulteta posebno interesuju postupci donošenja zakona i procedura.

“Pažljivo birajte one koji će da vas zastupaju. Neko ko će predsedavati, neka bude spreman da će ostali da viču na njega”, posavetovao je Orlić studente.

Preneo je i da će studentima ovo biti korisno iskustvo, te da će osetiti kako izgleda boriti se argumentima, biti ubedljiv, brz, efikasan, navodeći da će posebno zadovoljstvo osetiti kada njihov predlog zakona bude usvojen.

Orlić je rekao i da je skupština hram kulture i istorije, dodajući da će se na svakom ćošku sresti sa vrednim svedočanstvima, malim spomenicima i tragovima koji su ostavili važni ljudi.

“U prethodnih 100 godina sve što se države tiče prisutno je ovde. Poželeo bih da vam danas obeleži osećanje da ste na važnom mestu i da zbog toga budete inspirisani”, dodao je Orlić.

Poručio je da je uveren da će se pojedini studenti vratiti kao poslanici i dodao da će i u narednim mandatima Srbiji biti potrebni pametni i sposobni ljudi koji mogu doprineti onome što je važno za državu.