22. februar 2023 21:13

Užice i Bajina Bašta pokrivaju u potpunosti teritorije kantama i kontejnerima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Užice i Bajina Bašta pokrivaju u potpunosti teritorije kantama i kontejnerima

Foto: Shutterstock.com/Komsan Loonprom, ilustracija

UŽICE - U Užicu i Bajinoj Bašti počela je realizacija projekta primarne separacije otpada (O-DVA-JA-MO), koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine, Evropska Unija i švedska Vlada u četiri regiona, a koja podrazumeva dodelu više od 90.000 kanti i 26 auto-smećara u 17 gradova i opština, i ima za cilj povećanje procenta reciklaže i unapređenje stanja životne sredine.

Užicu su kroz ovaj projekat opredeljena sredstva u iznosu od 544.878 evra uz finansijsko učešće grada od 69.472 evra koja su utrošena za nabavku 5.350 plastičnih kanti za sakupljanje reciklabilnog otpada, 570 plastičnih kontejnera za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 124 kontejnera za sakupljanje stakla i dva kamiona.

JKP “Bioktoš” iz Užica ovih dana isporučiće domaćinstvima u Gradskoj opštini Sevojno prvih 500 kanti za suvi otpad, a uporedo sa njima domaćinstva će dobiti i crne kante za mokri otpad koje je nabavio “Bioktoš”.

“Primarnom separacijom otpada biće pokriveno ukupno 5 350 domaćinstava. Uz 2.500 domaćinstava koliko je obuhvaćeno prethodnim projektom ovo će zaista biti veliki pomak u organizovanom selektovanju i prikupljanju otpada”, kazao je Branislav Marić, izvršni direktor JKP “Bioktoš”.

U Bajinoj Bašti je kroz ovaj projekat dobijen kamion smećar, 91 kontejner za zgrade i 3.800 plavih kanti koje se dele u domaćinstvima i u koje će se odlagati papir, plastika, metal i staklo.

“U Bajinoj Bašti se primarna selekcija vrši od 2014. godine, s tim što su građani selektovan otpad ostavljali u kesama, a sada će im biti mnogo lakše, jer imaju kante”, kazala je za Tanjug Jelena Aleksić iz JKP “12. septembar” iz Bajine Bašte.

Sva domaćinstva na teritoriji grada koja imaju zaduženja za vodu i smeće dobiće plave kante, svaka kanta ima ID broj koji se unosi u ugovor zbog lakšeg praćenja i eventualnih problema u vezi sa sortiranjem otpada.

Po skupštinskoj odluci, svi građani su u obavezi da vrše selekciju otpada tako da će stanje na terenu pratiti opštinska inspekcija.