26. septembar 2023 15:08

Irena Vujović: Uz Lozovik ove godine će biti očišćeno 170 divljih deponija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Irena Vujović: Uz Lozovik ove godine će biti očišćeno 170 divljih deponija

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZAŠITE ŽIVOTNE SREDINE

VELIKA PLANA - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je danas početku radova na uklanjanju divlje deponije u selu Lozovik u opštini Velika Plana, na kojoj se dve decenije nepravilno odlagao komunalni i građevinski otpad i istakla da će tokom ove godine uz podršku ministarstva biti očišćeno 170 divljih deponija u Srbiji.

Vujović je rekla da je država do sada u čišćenje smetlišta u Lozoviku, koje ozbiljno zagađuje životnu sredinu, uložila više od 12 miliona dinara, da se divlja deponija prostire na parcelama koje premašuju jedan hektar i da joj je drago što prisustvuje radovima na njenom uklanjanju i sanaciji, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Ovo je primer dobre saradnje Ministarstva koje vodim i rukovodstva opštine Velika Plana. Deponija na kojoj se nalazimo smeta građanima Lozovika, jer se nalazi u blizini njihovih kuća i poljoprivrednog zemljišta", rekla je Vujović.

Istakla je da su građani na taj problem skrenuli pažnju rukovodstvu opštine, opština je kandidovala projekat, a ministarstvo je obezbedilo sredstva.

"I danas zajedno rešavamo problem. Lokacija koju čistimo jedna je od ukupno 170 koliko će ih ove godine biti očišćeno uz podršku Ministarstva, u 30 lokalnih samouprava. To znači da će naš rezultat tokom tri godine biti 900 očišćenih divljih deponija širom Srbije“, istakla je Vujović.

Dodala je da je čišćenje divlje deponije u Lozoviku za građane važan zeleni projekat, ali nije jedini koji ministarstvo realizuje u Velikoj Plani.

„Ovih dana očekujem početak radova na zameni dotrajalog kotla na ugalj i drva kotlom na ekološki prihvatljiviji energent u Osnovnoj školi „Nadežda Petrović“ u Donjoj Livadici.

Na taj način ćemo obezbediti čistiji vazduh za više od 100 učenika i građane koji žive u blizini", rekla je Vujović i pozvala lokalno rukovodstvo da prate i kandiduju projekte na konkursima ministarstva, kako bi nastavili i dalje zajedno da rade na unapređenju standarda zaštite životne sredine.