20. mart 2024 16:34

UN upozoravaju na gomilanje električnog i elektronskog otpada širom sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN upozoravaju na gomilanje električnog i elektronskog otpada širom sveta

Foto: Shutterstock.com/Thx4Stock team, ilustracija

ŽENEVA - Električni i elektronski otpad se gomila širom sveta, a stope reciklaže su i dalje niske i verovatno će biti još niže u budućnosti, navodi se u danas objavljenom izveštaju Međunarodne unije za telekomunikacije Ujedinjenih nacija (UN) i istraživačke grupa UNITAR.

Agencije definišu "e-otpad" kao svaki odbačeni uređaj sa utikačem ili baterijom kao što su mobilni telefoni, elektronski automobili i igračke, televizori, e-cigarete, laptop računari ili solarni paneli, prenosi AP.

Prema izveštaju UN agencija, u 2022. je na celom svetu "stvoreno" oko 62 miliona tona "e-otpada", a ova cifra bi mogla da porasle na 82 miliona tona do 2030. godine.

Polovinu ukupne količine "e-otpada" u 2022. godini, dakle 31 milion tona, čine metali, uključujući bakar, zlato i gvožđe, a plastika 17 miliona tona.

U preostalih 14 miliona tona otpada se nalaze supstance kao što su kompozitni materijali ili staklo.

Ujedinjene nacije navode da je u 2022. godini prikupljeno i reciklirano tek nešto više od 22 odsto mase "e-otpada" i očekuju da će taj procenat dodatno pasti na 20 odsto do 2030. godine.

Glavni razlog za sumorne prognoze je "zapanjujući rast" količine pomenutog otpada zbog veće potrošnje, kraćeg životnog ciklusa proizvoda, ograničenih mogućnosti popravke i neadekvatne strukture za upravljanje "e-otpadom", zaključuju UN agencije.