29. januar 2024 12:27

Marković: Paket osiguranja od požara može da pokrije i štetu nastalu kod komšije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: Paket osiguranja od požara može da pokrije i štetu nastalu kod komšije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Član izvršnog odbora kompanije Dunav osiguranje Milo Marković izjavio je danas da ova kompanija ima pakete osiguranja takve da u slučaju požara u stambenom objektu koji je u vlasništvu korisnika osiguranja, naknadu štete može ostvariti i komšija ako je oštećen i i njegov stambeni objekat.

Broj predmeta osiguranja koji se mogu uključiti u polisu je veliki, rekao je Marković za Tanjug, odnosno pored objekata koji podrazumevaju stanove i kuće, mogu se osigurati i pomoćne prostorije kao što su magacini, garaže, vikendice i poslovne prostore.

"Možemo osigurati i robu koja se nalazi u tim objektima, stvari u domaćinstvu koje čak uključuju i vrednosti kao što je nakit", rekao je Marković.

Trajanje procene štete zavisi od slučaja do slučaja, objasnio je Marković, a sam proces počinje stvaranjem bezbednih uslova da procenitelj kompanije pristupi objektu.

"To bude vrlo brzo u roku od nekoliko sati, zatim sledi procena naših inženjera i ekonomista i brzo nakon toga u roku od nekoliko dana osiguranici mogu očekivati novac na računu. Zakon kaže da je to najviše 14 dana, ali se mi trudimo da to uvek bude i pre tog zakonskog roka", rekao je Marković.

Na pitanje koji su uslovi potrebni da neko postane osiguranik, Marković je rekao da su uslovi dosta relaksirani.

"Mora da postoji neka dozvola, građevinska, upotrebna za taj objekat, međutim mi pravimo izuzetke često. Uglavnom potrebno je da postoji dokaz o vlasništvu i bitno je napomenuti da i zakupac može da osigura objekat, međutim novac u slučaju štete dobija vlasnik", objasnio je Marković.

Dodaje da nije retka praksa u Srbiji da vlasnik kroz ugovor o zakupu prebacuje obavezu na zakupca da on osigura objekat.

Kada je reč o svesti i zainteresovanosti građana da postanu osiguranici, Marković je kazao da podaci govore da broj osiguranika iz godine u godinu raste.

"Međutim kada pogledamo učešće broja osiguranja u broju potencijalnih objekata koji se mogu osigurati, to je još uvek veoma malo i neke procene kažu da je to tek desetak odsto. Kada neko uzima kredit u banci ima obavezu osiguranja hipoteke pa se tako odlučuje za osiguranje", rekao je Marković i apelovao na sve građane da razmisle o osiguranju svojih objekata i domaćinstava.

"Iznosi vrede po nekoliko desetina hiljada evra", rekao je Marković.

Paketi Dunav osiguranja koje građani mogu da izaberu su raznovrsni, a izbor zavisi od potreba i afiniteta.

"Već kroz osnovni požarni paket pokriveni su brojni rizici kao što su požar, udar groma, eksplozija, zatim grad i oluja. Oni oprezniji mogu uzeti prošireni paket koji uključuje i pokriće zemljotresa, poplave, izliva vodoinstalacija. Takođe osim zaštite svoje imovine mogu se odlučiti i za zaštitu svog komšije, i za njih je svakako preporuka da uzmu i polisu koja uključuje i osiguranje od odgovornosti", rekao je Marković.