31. januar 2024 08:59

Lučić: MTS će poslovati na Kosovu i Metohiji u budućnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lučić: MTS će poslovati na Kosovu i Metohiji u budućnosti

Foto: TANJUG/DOPISNIK KiM

BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će MTS i u budućnosti poslovati na Kosovu i Metohiji i omogućiti signal za oko 30.000 domaćinstava na tom području.

On je naglasio da je na području KiM u ovom momentu, Srbima obezbeđena usluga telefoniranja, interneta i televizije i naglasio da svi korisnici treba da budu sigurni da će ta kompanija tamo ostati da posluje.

"Bićemo još jači, Telekom Srbija je kompanija s velikim internacionalnim ugledom i mi znamo da zaštitimo naš interes ako smo ugroženi", rekao je on za RTS.

Lučić je dodao da Telekom sada pokušava, da kao ozbiljni problem, postavi pitanje nedodeljivanja treće licence posle 10 godina, kako to piše u Briselskom sporazumu i tom trećom licencom ova srpska kompanija bi mogla da radi na čitavoj teritoriji KiM.

"Oni znaju da bi mi tada postali kompanija ubedljivo broj jedan tamo i da bi potisnuli te njihove prištinske operatere, tako da izbegavaju da jedan deo Briselskog sporazuma i implementiraju. Mi sada u ovom paketu, pokušavamo da rešimo i taj problem", rekao je Lučić.

On je podsetio da je Telekom u avgustu prošle godine rešio glavni problem, kada su tu kompaniju pokušali da, kako je kazao, praktično isključe.

"Sada je Kurtjeva administracija prešla na plan B da proba da nas dezintegriše i spreči dalje širenje i da nam uzme kablovske operatere koje smo mi spojili 2019. jer smo tada konsolidovali u srpskim enklavama da bi bio jedan operator koji bi opsluživao srpsku populaciju i da Srbi dole imaju kvalitetan internet i pristup domaćim kanalima", kazao je Lučić.

On je najavio da će sledećeg ponedeljka ponovo ići u Prištinu i sastati se sa britanskim ambasadorom, dodajući da je ono što se do sada moglo čuti da će Telekom dobiti punu podršku daljem poslovanju i da je optimista i da će osim ovih i drugi problemi biti rešeni uspešno.

"Potpuno je nedopostivo da Evropa, Brisel, dozvoli da se jedna Agencija za zaštitu konkurencije ovako ponaša. Tako da očekujem jasnu podršku i očekujem da ćemo mi i ovaj problem rešiti zajedno", kazao je Lučić i dodao da je njegov utisak da će izbori u Prištini biti mnogo pre nego redovni i da je Kurtijeva administracija faktički već krenula u kampanju i da će pritisak na srpsku populaciju po raznim merama biti sve veći i veći.

On je naglasio da Kurtijeva administracija krši sopstvene ustavne zakone jer, kako je dodao, ovo što radi Agencija za zaštitu konkurencije, odnosno, kako se ponaša prema jednoj kompaniji - isključivo samo zato što je srpska - nije viđeno u praksi.

"Mi smo to izneli međunarodnoj zajednici i zapitali kako onda možemo verovati toj administraciji da će se držati bilo kog sporazuma, kada ona već krši ono što je već implementirano nekim sporazumom i sada pokušava selektivnom primenom sopstvenih zakona da to krši", zapitao se Lučić.

Govoreći o najavi da će od 1. februara Priština ukinuti dinar kao zvaničnu valutu, Lučić je kazao da ta odluka neće uticati na poslovanje MTS, ali da će uticati na lokalno stanovništvo.

"U razgovoru sa ambasadorima smo se dotakli i te teme i moram da kažem da se i oni slažu da je takva odluka štetna, jer efekat posledica je veliki za obične ljude i vrlo je veliko pitanje kako će posle 1. februara ti obični ljudi da, funkcionišu jer smo bili u nekom drugom sistemu", kazao je generealni direktor Telekoma.