20. januar 2023 15:42

Dunav osiguranje: Kako se zaštititi od poplava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dunav osiguranje: Kako se zaštititi od poplava

Foto: Shutterstock.com/Marc Bruxelle, ilustracija

BEOGRAD - Povodom velikih poplava koje su usled obilnih padavina zadesile Srbiju, kompanija "Dunav osiguranje" podsetila je na koji način građani mogu da se zaštite od poplava i da oni koji su osigurali imovinu u toj kompaniji, a pretrpeli štete u nastalim poplavama, mogu očekivati brzu procenu od strane stručnih timova kompanije i efikasnu naknadu šteta.

U saopštenju se podseća da su izlivanja bujičnih i drugih vodotokova izazvala štete na porodičnim kućama, stambenim zgradama i objektima infrastrukture, kao i da je kiša koja je neprestano padala nekoliko dana izazvala porast reka i bujične vode koje su poplavile kuće u Sjenici, Prijepolju, delovima Novog Pazara, Tutinu, Raškoj, Brusu i Kuršumliji.

Navodi se da razmere poslednjih poplava u našoj zemlji nisu onakve kao što su bile 2014. godine, ali da su štete svakako velike, te da su, iako vodostaji pojedinih reka opadaju, neka područja još uvek ugrožena.

Iz "Dunav osiguranja" podsećaju na pravila ponašanja koja građanima u ovakvim situacijama mogu biti od velike koristi, a među njima je da pravovremeno postave vreće s peskom ispred ulaza svoje kuće.

"Zaštitite se nasipima i dodatno ih pojačavajte po potrebi. Vreće s peskom su dobar čuvar kuće, jer ćete na taj način sprečiti da voda uđe u vaš dom. Opskrbite se na vreme dovoljnim količinama peska", savetuje se u saopštenju.

Između ostalog, poručuje se da bi priključke za plin, grejanje, struju i vodu obavezno trebalo isključiti u vanrednim situacijama poput poplava kako ne bi došlo do većih šteta, kao i da se svi električni uređaji prebace na viši spratni nivo.

Takođe, građanima se poručuje da se, ukoliko je rizik od poplava veći, prebace na viši nivo kuće i da prate obaveštenja nadležnih službi, kao i da bi trebalo poslušati nadležne organe ako apeluju na građane da se evakuišu jer, dodaje se, život nema cenu i preči je od sve imovine.

Između ostalog, građanima se savetuje da ne šire paniku i da prate blagovremeno i tačno izveštavanje medija o stanju poplava, te da se ponašaju u skladu s merama i obaveštenjima kriznog štaba.

"Ukoliko živite na plavnom području koje je i ranije pogađala poplava, budite svesni te činjenice, pogotovo ako se vaša kuća nalazi u blizini reke ili vode. Budite uvek u pripravnosti. Upoznajte se na vreme sa svim rizicima od poplava, kao i o merama zaštite. Potrebno je blagovremeno pripremiti i pakete za higijenu, dodatnu opremu i alat koji mogu zatrebati u tim situacijama, kao i dovoljne zalihe hrane i flaširane vode", navodi se u saopštenju.

Takođe, građanima se savetuje da sve opasne i zapaljive materije, motorno ulje, gorivo i druge hemikalije koje imaju u stanu sklone na bezbednije mesto kako se ne bi izlile i u mešanju s vodom dovele do još većeg oštećenja i zagađenja.

Ukoliko voda uđe u kuću, treba koristiti pumpe za izbacivanje vode koje su se, kako se navodi, pokazale kao odličan čuvar kuće tokom poplava.

Između ostalog, savetuje se da se prate informacije o vodosnabdevanju i zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i da se ne koristi poplavna voda za piće jer može biti zagađena kanalizacijom, uljem ili muljem, kao i da se u svoje kuće vrate samo ako nadležne službe procene da je povratak siguran.

Nakon što se poplava povuče, treba biti pažljiv sa elektroinstalacijom, ne treba uključivati električne aparate pre provere i dobro treba prebrisati i dezinfikovati sve površine koje su bile pod vodom.

Takođe, građanima se savetuje da se obrate svojoj osiguravajućoj kući kako bi stručni ljudi što pre procenili nastale štete i poručuje da svi koji su osigurali svoju imovinu u kompaniji "Dunav osiguranje", a koji su pretrpeli štete u nastalim poplavama mogu očekivati brzu procenu od strane stručnih timova kompanije i efikasnu naknadu šteta.

Navodi se da štetu na svojoj imovini mogu prijaviti telefonskim putem i u poslovnicama kompanije, kao i da se pokretanje odštetnog zahteva može inicirati brzo i jednostavno i popunjavanjem onlajn obaveštenja o nastaloj šteti.

Kako se navodi, građani "Dunav osiguranje" mogu kontaktirati i putem besplatnog poziva kontakt centra kompanije na broj telefona 0800 386 286.

"Sanirajmo nastale štete zajedno i obnovimo svoj dom sa još većom ljubavlju! Prijatelj ostaje prijatelj", piše u saopštenju "Dunav osiguranja" koje domaćinstvima koja su u poplavama pretrpela najveće gubitke želi što brži oporavak.