6. februar 2023 16:15

Nedostatak radne snage Severna Maledonija će regulisati kroz inicijativu Otvoreni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nedostatak radne snage Severna Maledonija će regulisati kroz inicijativu Otvoreni Balkan

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

SKOPLJE - Potpredsednik Vlade Severne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići izjavio je danas da će Severna Makedonija nedostatak radne snage regulisati kroz inicijativu Otvoreni Balkan, što je započeto još pre godinu i po dana.

"Deo ovog procesa su i zakonska rešenja za jedinstveni matični broj tri države Srbije, Severne Makedonije i Albanije, što je povezano sa jednom od vrednosti Evropske unije, a to je mobilnost. Da bi radna snaga lakše dolazila. Izveštaj OECD-a pokazuje da su unutarmigraciona kretanja na Zapadnom Balkanu na nivou od 15 odsto ukupnog migracionog kretanja", rekao je Bitići u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku.

Rekao je da Severna Makedonija i dalje želi da to još više artukuliše kako bi iskoristili sve potencijale Zapadnog Balkana, jer smo, kaže, i kulturno bliži.

"Ljudima će biti mnogo lakše da se kreću i snalaze na tržištu rada", pojašnjava Bitići i dodaje da nijedna zemlja neće biti privilegovana.

U razgovoru sa poslodavcima narednih dana će, kaže, videti šta, gde i koliko im radnika treba.

"Postoje određeni sektori koji pokazuju prekomernu ugroženost, kao što su građevinarstvo, ugostiteljstvo i turizam kao najviše pogođeni. Ali moramo konkretno da sagledamo i druge potrebe, zato razgovaramo i razgovaraćemo sa poslovnom zajednicom koje su druge potrebe i šta treba da radimo", rekao je Bitići.

Neće, kaže, dozvoliti da u pojedinim sektorima 90 odsto radnika bude uvezeno, a 10 odsto ih bude iz zemlje.

"Javni interes mora imati prioritet i naravno zaštita naših građana je na prvom mestu. Možemo da obezbedimo da dovedemo, da pomognemo, ali ne da budemo to pomoćno osoblje. Strategijom dovođenja radne snage, povećaćeo konkurentnost, a to je prvi korak ka povećanju produktivnosti", kaže Bitići.

U zemlji, ističe, veći ima radnika iz Indije koji rade u auto industriji i sektoru informacionih tehnologija.

"Takođe, u građevinskom delu imamo radnike iz istočne Turske, a na kičevskoj magistrali do Ohrida, gde se angažuju radnici iz Kine – imamo i radnika iz drugih zemalja. Mislimo da je, na primer, došlo vreme za proširenje kvota. Prvi korak je prelazak u oblast godišnjih kvota.Trenutna kvota je pet hiljada godišnje i brzo se popunjava. Već imamo potrebu za radnom snagom za određene veće infrastrukturne projekte", kaže Bitići.

Lično smatra da broj treba da se poveća, bar dva puta, ali da ne bi prejudicirao, kaže, da to treba da bude rezultat razgovora koji predstoje.

Prema njegovim rečima, bolje je imati 100 registrovanih i lako kontrolisanih radnika sa svim zaštićenim ljudskim pravima, nego 100 ilegalnih čija prava nisu zaštićena.

"Tržište rada godišnje zahteva 10 do 15 hiljada mesta. Pre krize smo za godinu dana dostigli smo broj od 25 hiljada. Ali zbog krize se potražnja smanjila i trenutna je potreba za 9.000 radnih mesta koja se traže na tržištu rada.