24. mart 2023 10:48

Jahorina ekonomski forum od 26. do 28. aprila na Jahorini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jahorina ekonomski forum od 26. do 28. aprila na Jahorini

Foto: Shutterstock.com/Stefan Popovats, ilustracija

 JAHORINA - Jahorina ekonomski forum 2023, pod nazivom "Regionalne integracije i BiH - Otvoreni Balkan i/ili Berlinski proces", biće organizovan šesti put od 26. do 28. aprila, na Jahorini.

Forum organizuje Udruženje ekonomista "Ekonomski forum" pod zajedničkim pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Srpskog člana predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Saveta ministara BiH, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Kroz teme ovogodišnjeg foruma trudili smo se da obuhvatimo sve segmente od značaja ne samo za ekonomiju, već i celokupan društveni sistem. Bavićemo se temama moderne poljoprivrede, preduzetništva, zelene agende, obrazovnog sistema, novim migracijama i posledicama na tržište radne snage, kretanjem inflacije, sportom, i ali i novim tehnologijama i rastućim kreativnim industrijama", kaže predsednik Udruženja ekonomista "Ekonomski forum" Goran Račić.

Kaže da čvrsto veruju da se značajna rešenja okolnosti i nepoznanica sa kojima se suočavamo nalaze u novoj ekonomskoj solidarnosti i u regionu, ekonomiji znanja i novim industrijama koji naše nacionalne, ali i regionalnu ekonomiju, mogu učiniti konkurentnijom i otpornijom na krize, saopsstili su organizatori.

Prošle godine ovaj forum je održan u svetlu tada dvogodišnje pandemije koja je izazvala globalne promene u svim sferama života građana, kao i u pripremama postkovid mera u ekonomiji, ali i početka ratnih sukoba u Ukrajini, naveo je Račić.

Kaže da se, godinu dana posle, nalazimo u sada već jednogodišnjoj geopolitičkoj krizi i pred novim izazovima kako regionalne, tako i svetske ekonomije.

Pregovori u vezi pristupanja Evropskoj uniji, opterećeni svim ovim krizama, dodatno se uzročno posledično isprepliću sa novim političkim izazovima u našem najbližem okruženju, a temu regionalnih integracija čine nikad aktuelnijom, naveo je on.

Dodaje da energetska kriza i nedostatak sirovina dobijaju nove obrte kako se prestrojavaju centri moći, dok cene rastu i inflacija uzima maha.

Jahorina ekonomski forum biće održan u hotelu "Termag" na Jahorini.

Svi zainteresovani za učešće na forumu mogu da se prijave putem sajta www.jahorinaekonomskiforum.com .