10. decembar 2023 17:24

Dragan Jakić: Vlada Republike Srpske uložila oko 100 miliona evra u modernizaciju Jahorine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Jakić: Vlada Republike Srpske uložila oko 100 miliona evra u modernizaciju Jahorine

Foto: TANJUG/MARIJA IVANOVIĆ

JAHORINA - Modernizacija vertikalnog transporta i infrastrukture na Jahorini, kao i uvođenje novih sistema za veštačko osneživanje, učinili su da Olimpijski centar u potpuno novom ruhu dočeka 40. godišnjicu.

"Zahvaljujući Vladi Republike Srpske, koja je u poslednjih pet godina kroz Olimpijski centar uložila više od 200 miliona konvertibilnih maraka (oko 100 miliona evra) u modernizaciju vertikalnog transporta i infrastrukture, može se reći da Jahorina sigurno zauzima sam vrh zimskog turizma u jugoistočnoj Evropi", rekao je šef Turističkog info centra Pale Dragan Jakić.

Kako kaže, u poslednjih nekoliko godina, baš kao što je i danas trend, mnogo se ulaže i u izgradnju novih hotelskih kapaciteta, ali i privatnog smeštaja.

"U poslednje vreme dosta se ulaže u proširenje smeštajnih kapaciteta, kako hotelskih, tako i privatnih, pa je tako iz godine u godinu, Jahorina spremna da primi sve veći broj turista. Sigurno ćemo napredovati u budućnosti. Naša vizija je da postanemo prvi ski centar u jugositočnoj Evropi", navodi Jakić.

Ove godine sve ljubitelje zimskih sportova na Jahorini očekuje 52 kilometara uređenih staza, a svima koji vole noćno skijanje, nakon planiranog spajanja staza Poljice i Novak Đoković sa Pračom, na raspolaganju će biti 12 km osvetljenih staza.

"Ne mogu da ne spomenem i ski centar Igrišta u blizini Vlasenice koji takođe uređuje OC. Biće pušten u rad za nekih desetak dana, i to će biti još jedan poligon za nove skijaše koji se uče, a onda dolaze na Jahorinu na skijanje", kaže Jakić.

Olimpijska kraljica je prošle godine ugostila turiste iz 28 zemalja, među kojima su gosti iz Srbije tradicionalno bili najbrojniji.

"Gosti iz Srbije su već tradicionalno najbrojniji na Jahorini, tako da i ove godine očekujemo da se tradicija nastavi. Sudeći prema najavama rezervisanosti kapaciteta, to će se i ostvariti", rekao je Jakić.