9. januar 2023 14:34

Crnogorski ministar poljoprivrede: Imaćemo privilegovan pristup hrani iz Srbije, ukoliko dođe do nove krize

Izvor: TANJUG

podeli vest

Crnogorski ministar poljoprivrede: Imaćemo privilegovan pristup hrani iz Srbije, ukoliko dođe do nove krize

Foto: Shutterstock.com/metamorworks, ilustracija

PODGORICA - Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Crne Gore Vladimir Joković izjavio je da će fokus Ministarstva ove godine biti na jačanju domaće proizvodnje, kako bi se smanjio uvoz proizvoda koje Crna Gora može da proizvodi sama bez većih problema, poput namirnica u mlekarskom i sektoru prerade mesa.

Joković je u intervjuu za podgoričke Vijesti naveo da je uvoz hrane u Crnu Goru iz godine u godinu sve veći, a da je 2022. godine takva slika nastala usled inflacije prouzrokovane nestabilnošću i neizvesnošću na tržištu.

Dodao je da će se takve prilike nastaviti i ove godine, ali da neće biti razloga za brigu kada se radi o redovnom snabdevanju hranom, jer država trenutno raspolaže dovoljnim količinama hrane i pića, kao i hrane za životinje.

Joković je kazao da se više neće ponoviti zabrana izvoza hrane iz Srbije, navodeći da je nedavno u razgovoru sa potpredsednikom srpske vlade Ivicom Dačićem i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković dogovoreno da će u slučaju moguće nove krize hrane Crna Gora imati privilegovan pristup garantovanim zalihama osnovnih životnih namirnica iz Srbije za period od šest meseci, po istim uslovima koji važe za srpsko tržište i za tržište država Otvorenog Balkana.