25. januar 2023 14:44

Pokrajinska vlada obezbedila 14 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajinska vlada obezbedila 14 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

NOVI SAD - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, potpisali su danas ugovor u vrednosti 14 miliona evra kojim je predviđeno unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini.

Paket, koji obuhvata 12 miliona evra kredita EBRD-a, kao i dva miliona evra bespovratnih sredstava EU, finansiraće rekonstrukciju i energetski efikasne mere u 80 javnih zgrada, uključujući škole, domove zdravlja, administrativne zgrade, kao i sportske i kulturne zgrade u 20 opština u Vojvodini. 

Kako se navodi, objekti će biti renovirani i unapređeni sa toplotnom izolacijom, novom stolarijom, unapređenim sistemima grejanja, ventilacije i hlađenja i energetski efikasnom rasvetom.

Očekuje se da će poboljšanja doprineti smanjenju potrošnje primarne energije za 53 odsto i godišnjem smanjenju emisije ugljen dioksida od 56 odsto.

"Uz rastuće cene energenata, sanacija i unapređenje zgrada postaje od vitalnog značaja za uštedu energije i energetsku stabilnost. Manja potrošnja energije koristiće kako vlastima, tako i energetskom sistemu u celini. Zajedno sa EU i drugim donatorima, EBRD će nastaviti da pruža finansijska sredstva i tehničku podršku vlastima kako bi investicije u energetsku efikasnost bile mnogo pristupačnije i lakše za pripremu i implementaciju", izjavio je Kolanđeli.

Drago nam je što je ovo investicija kojom se mogu otvoriti nova radna mesta, koja će nam doneti čistiji vazduh, bolje uslove i bolje zgrade, i ono što je veoma bitno jeste da će ova investicija vrlo brzo da se isplati, podvukao je Kolanđeli. 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ističe da je potpisivanjem ovog Ugovora urađen važan posao za Vojvodinu. 

Istakao je da će konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj izabrati objekte sa spiska onih koji će konkurisati u narednom periodu i koji po konkursnoj dokumentaciji budu spremni za učestvovanje u ovom poslu. 

"Kredit je veoma povoljan, obezbedili smo sredstva na sedam godina, sa grejs periodom od tri i po godine, sa kamatom koja je veoma povoljna i mnogo niža nego tržišni uslovi", izjavio je Mirović. 

Pored granta od dva miliona evra od Evropske unije, obezbeđeno je i skoro dva miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku saradnju preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Italije preko Centralnoevropske inicijative (CEI).

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa više od 7,9 milijardi evra uloženih do danas, a da su prioriteti: podrška konkurentnosti privatnog sektora, prelazak na zelenu ekonomiju i unapređenje regionalnih saobraćajnih veza.