8. februar 2023 18:58

Nikola Selaković: Kolektivni ugovor kompanije Ziđin i radnika najbolji magnet za ljude

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković: Kolektivni ugovor kompanije Ziđin i radnika najbolji magnet za ljude

Foto: TANJUG/ZORAN MILIĆ

BOR - Ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas u Boru da kolektivni ugovor između kompanije Ziđin Koper i zaposlenih nije važan samo za radnike u toj firmi, jer je onim što nudi jedan od najboljih magneta ljudima da dođu u Bor i Majdanpek i zaposle se u jednoj tako ozbiljnoj kompaniji.

On je naveo da je kompanija Ziđin Koper vratila "malu Srbiju na mapu svetskog tržišta".

"To je upravo najveći rezultat, jer ne samo da je Ziđin u redu najvećih izvoznika iz Srbije i kompanija koja u ozbiljnom obimu doprinosi rastu našeg BDP-a, već doprinosi i renomeu naše države, a za to su zaslužni i poslovodstvo i zaposleni", kazao je ministar.

Naglasio je i da se potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora pokazuje briga o ljudima, što će omogućiti progresivan rad kompanije i u narednim godinama, a Ziđin učniti još poželjnijim poslodavcem.

"Kada vidim koliko je toga što u ugovoru predviđeno, a da nije propisano po Zakonu u radu, jasno mi je da ste i jedni i drugi dobro radili svoj posao, ali najvažnije je što ste do toga došli pregovorom, a to je reč koji su mnogi u svetu zaboravili", istakao je ministar.

Selaković je naveo da mu je veliko zadovoljstvo što je svojim prisustvom svedočio potpisivanju kolektivnog ugovora u pomenutoj kompaniji u kojoj nije postojao u poslednjih godinu i po dana, kao i zbog toga što su grad Bor i Ziđin simbol novog ekonomskog napretka i uzdizanja u Republici Srbiji.

"Podsećam da su predstavnici državnog rukovodstva pre 20 godina govorili da građani Bora treba da sade kikiriki, da zaborave na rudnik i proizvodnju bakra, a mi smo dana svedoci šta je sve Ziđin uspeo uz ozbiljan i odgovoran rad Borana, kao i žitelja drugih mesta", rekao je ministar i dodao da je radnika sve više sa strane, jer je radne snage Ziđinu i Boru potrebno sve više.

Napomenuo je i da je zato Bor jedan od gradova koji se najbrže razvijaju u Srbiji, a moguće i da je prvi u tom pogledu.

"Svega toga ne bi bilo da na prvom mestu nije bilo poverenja i to pre svega između predsednika Srbije i Kine - Aleksandra Vućića i Si Đinpinga, a njihovo lično prijateljstvo i intezivna saradanja, kao i odlični odnosi između dveju država doveli su do toga da ozbiljni investitori iz Kine u Srbiji pronađu mesto za ulaganje svog kapitala, što je u pružilo novu šansu gradu Boru i nekadašnjem RTB-u da se razvijaju", naveo je Selaković.

Dodao je da su za svaki projekat potrebna najmanje tri faktora: propisi, finansijsko-materijalni resursi i treći, kao najvažniji - ljudi.

"Prva dva faktora gotovo su neuputrebljiva bez trećeg, iako smo pre 10, 20 godina imali i propise i ljude, ali nismo imali finansijsko-materijalna sredstva, a od 2019. godine, zahvaljujući ozbiljnom čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije i partnerstvu Bora i Ziđina, stvoreni su uslovi da Bor, kao u nekim vremenima kojima smo se ponosili, ponovo bude lokomotiva razvoja Srbije", kaže on.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i što je nadležni sektor Ministarstva za rad i zapošljavanje dao svoj doprinos u izradi ovog kolektivnog ugovora.