20. mart 2023 11:19

Zelena tranzicija nezaustavljiva, potrebna strategija da bi bila i pravedna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelena tranzicija nezaustavljiva, potrebna strategija da bi bila i pravedna

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U Srbiji su samo neke kompanije spremne za zelenu tranziciju i dekarbonizaciju, a isključivo koordinisanom aktivnošću više organa može se učiniti da ovaj proces bude lakši i da se kompanijama ostavi dovoljno vremena kako bi tranzicija bila pravednija i sa što manje žrtava, poručeno je danas pred početak konferencije o zelenoj tranzciji u PKS.

Direktor sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović istakao je da kompanije koje se bave preradom nafte u Srbiji i EPS koji 70 posto struje proizvodi iz uglja imaju kapaciteta i najviše razmišljaju o razvoju novih tehnologija ka zelenoj tranziciji.

 

Zato se podrška mora pružiti manjim i firmama srednje veličine rekao je on tokom današnje konferencije i dijaloga sa korporativnim sektorom na temu "Kako u praksi sprovesti zelenu tranziciju da bude pravedna".

"Težište ovoga što radimo je na kompanijama srednje veličine ili manje, koje nemaju sopstvenih kapaciteta da investiraju u nove tehnologije i koje bi trebalo veliki broj radnika da obuče i pripreme za drugačije poslove", poručio je on.

Objasnio je da je u zelenoj tranziciji bitna strategija kako bi kompanije razumele da se ništa neće dogoditi sutra.

"Reč o procesu koji mora da ima početak, pripremu i strateški pristup. Bez ozbiljnog koordiniranja između univerziteta, škola, ministarstava prosvete i zaštite životne sredine i energetike, ne možemo da imamo pravovremeni pregled poteza koji će se događati u sledećih 10 godina, kako bi kompanije mogle da kažu u kom roku izlaze iz jedne, a uvode drugu tehnologiju", naglasio je on.

Vesović je ocenio da je svaki brzi prelaz u stvari problematičan.

"Pravedna tranzicija može da se izvede samo ako postoji fenomenalna koordinacija između organa koji utiču na tu tranziciju i ako se kompanijama ostavi dovoljno vremena", rekao je on.

Podsetio je da sve kompanije idu ka profitu, a on se u zelenoj tranzicji seli u druge delatnosti.

"Ako proces bude dovoljno dug da mogu da se prilagode biće manje žrtava ove tranzicije", ocenio je on.

Vesović je rekao da je zelena tranzicija naša stvarnost, od nje neće biti odstupanja ni globalno ni u Srbiji, te da će se procesi samo ubrzavati.

Državna sekretarka Ministarstva zaštitne sredine Sandra Dokić naglasila je da je zelena tranzicija izuzetno bitan proces, jer donosi bolju životnu sredinu i kvalitetniji život građanima.

Istakla je da je akcenata na promenama u privredi, posebno u sektorima energetike, transporta i industrije.

Podsetila je na međunarodnu obavezu Srbije da za sedam godina emisiju gasova sa efektom staklene bašte smanji za trećinu.

Ona je istakla značaj dijaloga sa privredom i drugim akterima na temu zelene tranzicije kako niko ne bi bio izostavljen i stradao u tom procesu.

Dodala je da realizaciji zelene tranzicije mogu da pomognu inovacije i nove tehnologije.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Anas Karman naglasio je značaj korporativnog sektora u zelenoj tranziciji kako bi se osiguralo da svi radnici imaju odgovarajuću podršku.

"Trebalo bi obezbediti da svi na vreme budu uključeni u ovaj proces", rekao je on.

Podsetio je da je na temu pravedne zelene tranzicije u Srbiji već bilo više krugova razgovora sa poslodavcima, organizacijama civilnog društva, zaposlenima i sindikatima.

Karman je naveo da je uz podršku Japana 21 kompanija u Srbiju uključena u pilot projekat, a osam od njih je već dobilo finansijsku podršku za razvijanje rešenja koja će im pomoći u zelenoj tranziciji.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata naglasio je da je zelena tranzicija čiji su fokus zeleno snabdevanje elektičnom energijom i dekarbonizacija globalni proces te donosi bolju budućnost.

Najavio je da će Japan nastaviti da sarađuje u Srbiji i pomaže projekte na ovu temu.

"Nastavićemo da zajedno radimo na održivom i zelenom društvu, a svaki građanin je zainteresovana strana u ovom procesu", poručio je on.