20. mart 2023 12:35

De Karansa: Trgovinska razmena Srbije i Španije prešla milijardu evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

De Karansa: Trgovinska razmena Srbije i Španije prešla milijardu evra

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šef ekonomskog odeljenja ambasade Španije u Srbiji Hose Lopes Tomas de Karansa rekao je danas da prošla godina nije bila važna samo na polju političkih i institucionalnih odnosa dve zemlje već i po pitanju trgovinske razmene koje je prvi put prešla iznos od milijardu evra.

„Ovo je indikator velikih mogućnosti i potencijala za unapređenje dalje saradnje i za partnerstvo između naših kompanija. Voleo bih da istaknem i pozitivni trend, ne samo prošlogodišnji već u poslednje tri godine, pošto je bilateralna saradnja, trgovinska saradnja porasla za 113 odsto - što je verovatno najveći rast koji je Španija ostvarila u bilateralnoj saradnji sa bilo kojom evropskom zemljom“, rekao je De Karansa za Tanjug.

 

De Karansa, koji učestvuje na multisektorskom poslovnom forumu „Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" u Beogradu, istakao je da je 2021. bila istorijska godina za bilateralne odnose Srbije i Španije posebno sa gledišta institucionalne saradnje. Podseća da su je obeležili poseta premijera Španije Pedra Sančeza Srbiji, i poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Španiji kao i veliki poslovni forum Srbija – Španija u novembru iste godine.

„U okviru pomenutog poslovnog foruma u novembru potpisana su i dva sporazuma - jedan je Memorandum o razumevanju koji predstavlja okvir na osnovu koga Španija stavlja na raspolaganje Srbiji određenu liniju za donacije, kojom se mogu finansirati tehničke studije i ostala dokumentacija neophodna za realizaciju projekata“, rekao je De Karansa.

 

Drugi sporazum koji je potpisan, dodao je on, je okvirni bilateralni sporazum koji predviđa saradnju u oblasti infrastrukture i naglasio da oba sporazuma predstavljaju presedan u bilateralnim odnosima dve zemlje i značajni su zbog brže i lakše saradnje.

On je rekao i da je mnogo španskih firmi prisutno danas u Srbiji, kao i da raste zainteresovanost španskih firmi za poslovanje u Srbiji, a neki sektori bi mogli da budu posebno interesantni.

„Sektor obnovljivih izvora energije u kojima Španija prednjači, zatim poljoprivredni sektor - svake godine učestvujemo na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Španska poljoprivredna oprema je sve prisutnija, recimo zeleni sistemi čija proizvodnja u Španiji predstavlje ključne proizvode za razvoj naše poljoprivrede. Španija je vodeća zemlja u Evropi i svetu u sektoru infastrukture. Imamo želju da sve te kompanije prenesu iskustvo u Srbiju i da i na taj način unapređujemo bilateralnu saradnju“, ocenio je De Karansa.

On je posebno istakao turistički potencijal i podsetio na direktne avionske linije između Beograda i Madrida, Valensije, Barselone i Malage.

„Nedavno su uvedeni direktni letovi za Madrid, Barselonu, Valensiju i Malagu i nadamo se da će to doprineti tome da veći broj Španaca poseti Srbiju, kao i da što veći broj Srba poseti Španiju. Postoji uzajamna simpatija naša dva naroda i nadam se da će sve ovo doprineti tome da se bolje upoznamo i što više sarađujemo“, zaključio je De Karansa.