21. mart 2023 16:10

Privrednici veoma zadovoljni učešćem na poslovnom forumu Srbije i Italije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Privrednici veoma zadovoljni učešćem na poslovnom forumu Srbije i Italije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na današnjem Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije učestvovalo je oko 400 privrednika, a sudeći prema izjavama za Tanjug, zadovoljni su učešćem na forumu, jer im je, kako kažu, omogućio sastanke uživo koje su dugo čekali i da sklope nova poslovna poznanstva.

Bojana Kovač iz digitalne agencije Red Kvin za Tanjug je rekla da je za nju današnji forum važan, jer dosta njenih klijenata dolazi iz oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije.

 

„Danas je bila šansa da povežemo i ostale preduzetnike sa našim klijentima, ali i nama je ovo bila jedinstvena prilika da upoznamo druge klijente kojima treba digitalizaicja i dobra platforma, dizajn, sajt i slično. Posebno nam je važno što smo posle dugog perioda onlajn komunikcije mogli da sa drugim ljudima razgovaramo uživo i da im predstavimo svoje ideje što je mnogo bolje nego kada se to radi onlajn“, istakla je Kovač.

Dodala je da pokušava da sklopi kontakte sa stranim firmama kao i da su kontakti sa firmama iz Koreje sa kojima radi stali u prvo vreme korone pa je sada trenutak da se nastave, te je danas uspela i da sklopi dva- tri odlična kontakta.

Predsednik italijanske kompanije "Maćio Gaspardo S.p.A.", Mirko Maskijo, rekao je za Tanjug da je njegova kompanija veoma zainteresovana za tržište Srbije s obzirom da su primarno fokusirani na proizvodnju poljoprivrednih mašina, traktora, obradu zemlje i zaštitu useva.

Naveo je da je Srbija veoma zanimljivo tržište za kompaniju "Maćio Gaspardo" s obzirom na to da poseduje više od pet miliona hektara obradivog zemljišta.

"Imamo veoma širok dijapazon proizvoda koji mogu biti interesantni poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji", rekao je Maskijo.

Od Foruma očekuje povezivanje sa novim kompanijama i nove mogućnosti, pre svega sa Institutom BioSensa u pogledu razvoja inovacija na digitalnom planu.

"Mi razvijamo autonomnog robota, za rad u voćnjacima i vinogradima i mislimo da možemo uspostaviti i interesantnu naučnu saradnju sa razvojnim i naučnim institucijama", rekao je Maskijo.

Predstavnik italijanske kompanije "Istrabenz plin" Marko La Peruta, koja je u Šimanovcima 2021. godine otvorila pogon tehničkih gasova rekao je da je prisustvo na ovom forumu sjajna prilika za upoznavanje drugih italijanskih i srpskih privrednike koji deluju u sličnim oblastima ali i za uspostavljanje nove poslovne kontakte i saradnje.

Dodao je da se kompanija koju predstavlja tim poslom bavi već više od sto godina i da su na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije preneli njihovo dugogodišnje iskustvo u oblasti tehničkih gasova.

Predstavnica italijanske kompanije Inovando Cvijeta Majdanović rekla je za Tanjug da od B2B sastanaka na Forumu očekuje puno konkretnih rezultata, te da je ostvarila kontakte ne samo sa kompanijama iz Srbije već i iz Italije.

“Očekujem rezultate a već smo ostvarili kontakte sa kompanijama iz Srbije, ali i sa nekoliko kompanija iz Italije, a imaću i više B2B sastanaka”, rekla je ona.

Istakla je da je digitalna platforma za zakazivanje biznis razgovora koju su pripremili organizatori ubrzala stupanje u kontakt kompanija iz dve države.

Inače predstavlja inovativnu kompaniju koja je servis za upravljanje tokovima industrijskog otpada odnosno proizvodima na kraju životnog veka.

“Na osnovu fizičkog servisa, ali i digitalne platforme, pratimo tokove i životni ciklus materijala koji su važni da se vrate u tokove proizvodnje. Uspešni smo na teritoriji cele Italije, a sada je prilika da se pojavimo i na ovom strateškom događaju koji je važan za ekonomski razvoj dve zemlje”, rekla je ona.

Kao predstavnik italijanske kompanije a poreklom je iz Srbije kaže da je logično da se nađe na ovakvom skupu.

“Uvek sam zainteresovana da pratim aktuelna dešavanja u domenu saradnje privreda dve zemlje. I ranije smo otvarali dijalog na teme od zajedničkog interesa za saradnju dve zemlje”, rekla je ona.

Majdanović je doktor nauka u domenu veštačke inteligencije i ističe da je kooperacija različitih industrija i nauke važna ne samo na relaciji dve zemlje, nego i u okviru različih industrija u jednoj zemlji.