26. mart 2023 12:03

Vučić: Svi su daleko od pobede u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Svi su daleko od pobede u Ukrajini

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nijedna strana u ratu u Ukrajini nije ni blizu pobede. 

Gostujući na TV Pink, a na pitanje šta misli o poternici koju je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, Vučić je odgovorio da smatra da je to politički veoma loša odluka koja će koštati mnogo u životima Rusa i Ukrajinaca, ali i imati velikog odraza na ekonomiju cele Evrope.

"Moraćete da sednete sa Putinom da razgovarate, a kako da ragovarate sa njim, a da mu ovo ostavite? Kako uopšte mislite da napravite neki dogovor, a da mu to ostane kao Damaklov mač nad glavom. Zašto ste ga ograničili?", pitao je Vučić.

Uskoro idem u Valjevo, otvaram fabriku Bicerba

Predsednik je najavio danas da uskoro ide u Valjevo da otvori fabriku "Bicerba", ističući da mnogo toga, kako je rekao, treba da se otvori ove godine.

Vučić je naveo da je Srbija do 20. marta privukla oko 693 miliona evra stranih direktnih investicija što je, prema njegovim rečima, najbolji rezultat do sada u savremenoj istoriji Srbije.

"Mart je bio odličan, januar ne dobar, ali mart je odličan u prvih 20 dana i nadam se da će se tako nastaviti i da ćemo moći da imamo još mnogo uspeha i fabrika da otvorimo. Uskoro idem u Valjevo otvaram i Bicerbu, zatim u junu Hansgroje. Mnogo toga treba da se otvori ove godine i verujem da će to dodatno doprinositi našem BDP-u", rekao je Vučić za TV Pink.

Stranci zaustavili poslove sa litijumom

Vučić je izjavio da je Srbija propustila veliku šansu za razvoj time što su obustavljeni svi poslovi sa litujumom i za to je optužio, kako je rekao, strane službe. 

"Mislili su da sam lud, jer sam jedini koji sam govorio o litijumu. Mogli smo po najvišim svetskim standardima da sve to uradimo i da nam procveta taj deo Srbije. A zašto to nismo uradili, zato što su strane službe našle ljude ovde koji će da zaustave razvoj Srbije", rekao je predsednik.

Naveo je da bi Srbija za 10 godina stigla srednje razvijene zemlje u Evropi.

U maju samit povodom formiranja strateškog saveta sa Mađarskom

Sa Mađarskom je otvoren jedan novi strateški dijalog, ističe predsednik i dodaje da uskoro očekuje da se napravi novi organ o saradnji između dve zemlje.

Vučić je tim povodom rekao da će u maju biti održan samit na najvišem nivou, kojem će prisustvovati on i mađarska predsednica Katalin Novak, kao i predstavnici dve vlade. 

"Verujem da bi trebalo u Beogradu ili u Novom Sadu da se održi taj samit. Videćemo...I da napravimo taj strateški  savet, po pitanju bezbednosti možemo više da sarađujemo, protiv terorizma i to nam otvara mogućnosti i saradnje unutar naše vojske i policije i u vojno-tehničkom smislu", rekao je Vučić.

Pozivam građane da 22. aprila prisustvuju smotri vojne tehnike

Predsednik je pozvao građane da 22. aprila dođu na aerodrom u Batajnici da prisustvuju smotri vojne tehnike, ističući da će to biti najveća prezentacija svega onoga što Vojska Srbije ima. 

"Prikazaćemo sve što imamo, biće preko 1.500 komada oruđa, sve ćete moći da vidite, od Nora, C H 92, C H 95, sve što imamo od letelica, FK3", rekao je Vučić.

Istakao je da je ponosan što vidi da konkurs za specijalce ide jako dobro, te ponovio da će osnovna plata za njih biti više od 2.000 evra.

Skandiranje Partizanovih navijača ima veze sa kriminalom

Vučić je izjavio da nepristojno skandiranje koje dolazi od navijača Partizana, ima veze sa kriminalom i optužnicama protiv nekih ljudi.

Gostujući na TV Pink, predsednik je rekao da je prvo mislio da to ima veze sa sportskim rezutatima i većim uspehom Crvene zvezde i činjenicom da nikada nije krio da navija za Crvenu zvezdu.   

"Niko u Evopi ne krije za koga navija. Tajani navija za Juventus, Meloni za Romu i niko nema problem sa tim", rekao je Vučić.