20. jun 2023 15:40

Ana Petrović proglašena za "Inženjerku godine" u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Petrović proglašena za "Inženjerku godine" u Srbiji

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas je za "Inženjerku godine" proglašena generalna direktorka firme "Global Substation Solutions" Ana Petrović.

Svečanost je organizovana u okviru inicijative koju su pokrenuli PKS, kompanija Simens Srbija i udruženje "Inženjerka godine" sa ciljem promocije inženjerske struke među budućim studentkinjama, a ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da se u konkurenciji našlo 10 fantastičnih žena.

Ona se zahvalila inženjerkama na pristanku da budu deo promocije žena u nauci kako bi pokazale da "uz puno obrazovanja, posvećenosti i ljubavi prema nauci žena može itekako da bude uspešna, moćna, kao i sa živi od svoga znanja i rada", poručila je ministarka.

"Biti inženjer u 21. veku znači biti kreator budućnosti društva u kome živite", poručila je ministarka.

Petrović je rekla da su sve finalistkinje ovog izbora pobednice izbora za inženjerku godine.

Ona je doktorirala na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a svoj poslovni razvoj počela je pre devet godina na poziciji inženjerke pripravnice u firmi koju od pre šest meseci vodi, navode iz PKS-a. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović govorio je o procentu žena koje upisuju studije iz oblasti inženjerstva.

"U prethodne četiri godine broj zaposlenih žena u IKT sektoru u Srbiji je porastao za tri puta, sa 10.800 žena u 2019. godini, na 31.870 u 2022. godini", istakao je Jovanović.

On je rekao da je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, na čijem je čelu bio pet godina, napravila izvanredne rezultate zahvaljujući ženama, pošto 65 odsto zaposlenih tog sektora čine žene.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je istakao da ogroman zarobljeni potencijal leži u tehnološkim naukama.

"Mi živimo zlatno doba inženjerstva i situacija je znatno bolja nego pre 20 godina. Međutim, ograničenja u demografiji utiču na to da nemamo dovoljno inženjera, posebno inženjerki, i zato je važno da dodatno promovišemo ovu struku, ali i ulogu žena u njoj. Ova inicijativa upravo tome pomaže”, izjavio je Vesović.

Generalna direktorka kompanije Simens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju Medeja Lončar rekla je da je važno da zbog balansiranja budućnosti povećavamo udeo žena u tehnološkoj sferi, ali i na rukovodećim pozicijama.

Kako je objasnila, istraživanja pokazuju da ukoliko evropske kompanije udvostruče udeo žena u tehnološkoj radnoj snazi na oko 45 odsto, BDP bi mogao da se poveća za čak 260 na 600 milijardi evra.

O dodeli nagrade "Inženjerka godine" odlučivao je žiri koji su činile kandidatkinje, učenici i profesori srednjih škola, predstavnici organizatora i partnera, kao i predstavnici medija.

"Inženjerka godine" bira se u okviru šire inicijative da se javnosti u Srbiji predstave inženjerke iz različitih kompanija i institucija, one koje bi svojom ličnošću i radom mogle da budu primer i inspiracija mladim ženama koje se nalaze pred izborom budućeg zanimanja.

Ključni kriterijum u odabiru ovih 10 finalistkinja bila je raznolikost i namera da se javnosti u Srbiji predstavi što širi spektar različitih inženjerskih i obrazovnih profila, karijernih razvoja (proizvodnja, istraživanje i obrazovanje) i dodatnih faktora kao što su: radno iskustvo, veličina organizacije, regionalna zastupljenost...

U fokusu ovog izbora nisu bila inženjerska dostignuća kandidatkinja, već njihov potencijal da budu primer i inspiracija mladim ženama prilikom odabira budućeg zanimanja.

Finalistkinje prvog izbora za najinspirativniju ženu inženjerske struke u Srbiji bile su: Maja Adamović, Sandra Veljković, Danka Živković, Dubravka Jovančić, Tijana Jović, Katarina Miladinović Zdravković, Ana Petrović, Katarina Tadić, Andrijana Tomić, Anđelka Čarović.