28. jun 2023 12:11

Prof. Vujanić: Obilaznica oko Beograda dalekosežna je odluka rukovodstva Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Prof. Vujanić: Obilaznica oko Beograda dalekosežna je odluka rukovodstva Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor u penziji Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, rekao je danas da je obilaznica oko Beograda dalekosežna odluka JP "Putevi Srbije" i rukovodstva Srbije da se Beograd rastereti u ekološkom i bezbednosnom smislu.

Vujanić je podsetio na brojke koje pokazuju da je na dnevnom nivou oko 19.500 vozila prolazilo ovim putem, pre nego što je obilaznica izgrađena, od čega oko 4.600 kamiona na dnevnom nivou.

 

"Možemo da shvatimo koja je to količina vozila i šta sve Beograd izbegava od opasnosti i količine saobraćaja izgradnjom nove obilaznice", rekao za Vujanić za Tanjug

Nerazumno je da saobraćaj koji ne ide u Beograd, kao završni deo saobraćaju bude usmeren kroz grad, istakao je on.

"Kolona od 4.600 kamiona koja bi prolazila kroz Beograd bila bi dugačka 46 kilometara. Srećom, obilazinica omogućava da oni više ne prolaze kroz Beograd. Oni neće ugrožavati bezbednost stanovnika i neće zagađivati vazduh", rekao je Vujanić.

Objasnio je da je ekološki aspekt dosta bitan.

"Ako bi tu kolonu kamiona pustili da pređe preko Gazele na putu ka Nišu, ona bi morala da se kreće sporije, a kretanje manjom brzinom bi mnogo više zagađivalo vazduh. Sada će se oni na obilaznici koja ne prolazi kroz naseljeno mesto kretati brzinom koja je normalna za tu vrstu vozila", objasnio je on.

Vujanić je dodao i da će vreme putovanja biti skraćeno, "što znači i vreme emisije gasova".

"Zagađenja koja će proizvoditi ta vozila biće dosta manja. Stanovnici koji udišu vazduh će biti manje ugroženi", istakao je on.

Vujanić je rekao da će ubuduće kamionima biti zabranjen saobraćaj kroz Beograd, osim onima koji imaju dozvolu da voze nešto u Beograd.

"Ostali građani će vrlo brzo shvatiti da je ovaj put bolji. Neće biti problema sa obaveštenjem učesnika u saobraćaju. Taj pravac će biti preporučen kao optimalan za saobraćaj", rekao je Vujanić.

On je dodao da su tipovi saobraćaja koji su auto-putski najbezbedniji za saobraćaj, pošto nemaju različite smerove, dok je brzina na toj vrsti puta jednolika.

"Zbog toga je bezbednost znatno bolja, i odraziće se i na ukupnu bezbednoist saobraćaja Srbije koja će porasti puštanjem ove obilaznice u saobraćaj", istakao je Vujanić.

Poslednja deonica obilaznice oko Beograda, od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometara, biće puštena danas u saobraćaj