5. avgust 2023 11:58

Vujović: Inspekcija u kompaniji "Chipsy way" proverava bezbednost uzoraka, naređeno uništavanje 880 pakovanja čipsa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Inspekcija u kompaniji "Chipsy way" proverava bezbednost uzoraka, naređeno uništavanje 880 pakovanja čipsa

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović izjavio je danas, povodom pronalaska povišenog nivoa akrilamida u čipsu kompanije "Chipsy way" prilikom carinjenja na hrvatskoj granici, da je inspekcija u pogonu fabrike, uzima uzorke i proverava da li su ostali lotovi ovog čipsa bezbedni.

"Mi smo zajedno sa subjektom u magacinu pronašli određene količine koje nisu bile velike, negde oko 880 pakovanja tog tipa i zajedno sa njima naredili uništavanje. Inspektor je naredio uništavanje i zabranu stavljanja u promet takvih proizvoda", izjavio je Vujović za Tanjug.

 

On je dodao da je naloženo kompaniji da obavesti kupce o mogućnosti rizika u prizvodu.

"Naložili smo subjektu da obavesti kupce da postoji mogućnost rizika, da izvede opoziv i da jednostavno obavesti javnost, potrošače koje to interesuje, da mogu da vrate proizvod", istakao je Vujović.

Kompanija "Chipsy way” iz Čačka saopštila je da je još 28. jula obaveštena o pronalasku povišenog nivoa akrilamida prilikom prelaska hrvatske granice i da je sporni kontingent čipsa uništen.

Iz kompanije navode da su od kupca, kompanije „Plodina” 28. jula dobili obaveštenje da se u pošiljci od 33 palete rebrastog čipsa sa ukusom paprike u pakovanjima od 150 grama, prilikom carinjenja na analizi pokazalo da je nivo akrilamida viši od dozvoljenog.

Na pitanje da li je akrilamid kancerogen, Vujović je naveo da je on definisan kao supstanca koja može biti kancerogena u određenoj supstanci.

"Definisani su nivoi dozvoljeni u EU, mi smo vrlo brzo usvojili te nove standarde i norme i u našu regulativu uneli taj deo priče", objasnio je Vujović.

On je ukazao da Srbija ima akreditovane laboratorije koje vrše kontrolu poljoprivrednih subjekata.

"Svi subjektu su pod kontrolom poljoprivredne inspekcije u vezi s proverom da li sprovode mere za sprečavanje akrilamida. Vršimo monitoringe iz godine u godinu da proverimo da li u proizvodima na tržištu ima akrilamida", rekao je Vujović.

Dodao je da je u protekloj godini uzeto preko 90 uzoraka na akrilamid od kojih je samo jedan bio neispravan.

Prema njegovim rečima, situacija sa čipsom je potvrdila da bezbednosni sistem inspekcije hrane funkcioniše.

"Ova situacija je samo potvrdila da imamo sistem koji veoma brzo omogućava da reagujemo u ekscesnim situacijama, u veoma kratkom roku smo zajedno sa subjektom koji proizvodi tu hranu preduzeli da ona ne dođe do potrošača", naveo je Vujović.

Vujović je rekao da poljoprivredna inspekcija vrši kontrole redovno prema sezonskim planovima.

"U ovom trenutku smo se bavili i sladoledom i svim vrstama voća, višnjom, malinom, u smislu bezbedonosnih kvaliteta", istakao je Vujović.

U saopštenju čačanske kompanije se navodi da su, odmah po prijemu informacije obavestili kupca da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem mogućem roku.

"Redovna isporuka je krenula već ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da kompanija „Chips way” radi redovne analize svojih proizvoda i u da je u kontinuitetu podvrgnuta kontroli nadležnih organa.

„Kao odgovorna kompanija, koja u potpunosti posluje u skladu sa zakonom i brine o svojim kupcima i kako bi se izbegla svaka sumnja u zdravstvenu bezbednost naših proiozvoda, pozivamo sve kupce, koji su kupili čips proizvod sa loto brojem L28062023, da proizvod vrate u radnju gde će im isti biti zamenjen ili novčano kompenzovan”, kaže se u saopštenju.

 

Čačanska kompanija je reagovala posle jučerašnjih navoda medija da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Poljoprivredna inspekcija je, po dobijanju notifikacije iz EU RASFF o povišenom nivou akrilamida u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona u kojem je proizveden, rečeno je u petak Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

RASFF je sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.