15. septembar 2023 14:57

Begović: Srbija intenzivno radi na povećanju infrastrukture za električna vozila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Srbija intenzivno radi na povećanju infrastrukture za električna vozila

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO NAUKE, TEHNOLOŠKOG RAZVOJA I INOVACIJA

NOVI SAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da Srbija intenzivno radi na usavršavanju i povećavanju infrastrukture za električna i hibridna vozila, kao i na zauzimanju vodeće pozicije u ovoj oblasti.

Ministarka je na početku drugog dana konferencije EV Days, koja se održava na Novosadskom sajmu, putem video poruke poručila okupljenima da samim tim što je u Srbiji organizovan događaj na temu električnih vozila, autonomnih vozila i veštačke inteligencije pokazuje da Srbija prati svetske trendove i da je spremna da razvija i primenjuje najnovije tehnologije, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

"Električna vozila, autonomni automobili i veštačka inteligencija više nisu budućnost. Oni su postali naša realnost i predstavljaju temelje tehnološke revolucije u automobilskoj industriji", navela je Begovićeva.

Dodala je da je Srbija kroz strateške napore, uspela da privuče investicije, o čemu govori prisustvo veoma značajnih i velikih kompanija iz ovih oblasti, koje su odlučile da otvore istraživačko-razvojne centre u Srbiji.

"Srbija nastavlja da ulaže u nauku, istraživanje i razvoj, pružajući podršku svim pojedincima koji se nalaze i u našoj akademiji, a i u provatnim kompanijama da razvijaju inovacije. Samo na taj način, kroz zaista dodatu vrednost koju naše ideje dodaju jednom proizvodu možemo da razvijamo privredu u budućnosti", istakla je ministarka.

Podsetila je da je Srbija prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, nakon čega je ubrzo otvoren i Institut za veštačku inteligenciju.

Begovićeva kaže da je Srbija prošle godine postala jedna od 27 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, što govori koliko su nove tehnologije važne Srbiji, i objasnila da su napori čitave Vlade Srbije usmereni ka izgradnji okruženja koje će motivisati ljude da se bave razvojem inovacija.

"Snažna nauka, posebno u STEM oblastima daje nam jaku osnovu da možemo da postanemo lideri u ovim oblastima. Takođe, država investira značajna sredstva u razvoj infrastrukture, kao što su Naučno-tehnološki parkovi i Fond za inovacionu delatnost, koji predstavljaju podršku kako akademiji, tako i privatnom sektoru da razvijaju inovacije. Želimo da dođemo do najboljih pojedinaca i stvorimo šansu za "pametne" investicije", naglasila je ona.

Istakla je da su veliki broj poreskih olakšica koje je Vlada Srbije usvojila, usmerene da motivišu kompanije da se bave istraživanjem i razvojem, i dodala da se sa razvojem tehnologije, menja i pravna regulativa.

"Ovaj napor Vlade Srbije je rezultirao u tome da Srbija bude jedna od pet zemalja u Evropi čija je vlada izdala dozvolu za autonomna vozila nivoa 3", navela je Begovićeva.

Kada je reč o velikim i važnim kompanijama u ovim oblastima, ministarka kaže da njihovo prisustvo na događaju poput EV Days govori koliko je Srbija prepoznata kao mesto za budući razvoj automobilske industrije i primenu novih tehnologija u ovim oblastima.

"Uz podršku čitave Vlade Srbije, zajedno sa domaćim i stranim partnerima, investitorima, inovatorima i stručnjacima iz različitih sektora, trudimo se da kreiramo budućnost u kojoj su elektromobilnost, autonomna vozila i veštačka inteligencija deo napretka i omogućavaju tehnološki razvoj i unapređenje života svih nas. Ovo nije samo naša vizija, već treba da bude doprinos Srbije globalnoj borbi za održivu i naprednu budućnost", zaključila je ona.