18. septembar 2023 15:20

Ljubiša Bojić: Potrebna posebna agencija za kontrolu veštačke inteligencije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubiša Bojić: Potrebna posebna agencija za kontrolu veštačke inteligencije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ljubiša Bojić iz Instituta za veštačku inteligenciju Srbije izjavio je danas da je poslednji trenutak da se donesu zakoni i osnuje posebna agencija za kontrolu veštačke inteligencije.

On je rekao za Tanjug da su mogućnosti za zloupotrebu veštačke inteligencije velike, kao i da Institut za veštačku inteligenciju pokušava da je primeni u Srbiji.

Ali je veoma teško proceniti šta je sve moguće uraditi na globalnom nivou, s obzirom da zakoni za veštačku inteligenciju kasne i u EU i u Americi.

"Sada je pravo vreme kada imamo jezičke modele koji će sutra biti eksponencijalno primenjeni na sve oblasti, jer će posle biti kasno. Onda ćemo saznati da imamo tu generalni veštačku inteligenciju koja je tu, i koju niko neće sada da izbaci iz igre, jer su tu razni interesi velikih tehnoloških kompanija", naveo je on.

Kaže da će u sredu otići u Pariz na sastanak UN.

"Pripremamo neku listu globalnih izazova za budućnost koja će biti diskutovana na sednici Generalne skupštine. Postoji inicijativa da se oformi odbor na nivou UN za veštačku inteligenciju", rekao je Bojić i dodao da ceo proces ide veoma sporo, ali da postoje neke ideje kako regulisati veštačku inteligenciju.

IT stručnjak Petar Vasić rekao je danas u izjavi za Tanjug da se zloupotreba veštačke inteligencije ne može zaustaviti, i dodao da Srbija kao i cela planeta po tom pitanju ništa posebno ne može da uradi.

"Kada su se pojavili torenti, svi su rekli - ne, to mora da se zabrani, Holivud je odlepio. I dan danas imamo torente, tako da je tu otprilike neka slična priča" zaključio je Vasić.