18. oktobar 2023 13:05

Đerlek: Obezbeđeno dodatnih 38 miliona dinara za razvojne projekte u lokalnim samoupravama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đerlek: Obezbeđeno dodatnih 38 miliona dinara za razvojne projekte u lokalnim samoupravama

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek dodelio je danas predstavnicima lokalnih samouprava ugovore u okviru Programa podsticanja regionalnog rasta u Srbiji i naglasio da je rebalansom budžeta pored dosadašnjih 325 miliona dinara, obezbeđeno dodatnih 38 miliona dinara i raspisan novi javni poziv.

"Upravo smo dodelili 21 ugovor o sufnansiranju strateških, razvojnih dokumenata. Moram da kažem da smo dostigli broj od 80 realizovanih projekata koje sam ambiciozno najavio početkom svog mandata. Štednjom i rebalansom smo uspeli da izvučemo dodatnih 38 miliona dinara i raspisali smo javni poziv. Pozivam predstavnike lokalnih samouprava sa apliciraju", rekao je ministar.

Đerlek je istakao da će se sa ovim dodatnim sredstvima do kraja godine realizovati i više od zacrtanih 80 projekata.

"Zaokružili smo progam podsticanja za ovu godinu, koji je usvojen u aprilu. Reč je o razvojnim projektima pre svega o oblasti komunalne infrastrukture - završena je izgradnja kanalazacione i vodovodnih mreže te su mnoga domaćinstva koja nisu imala, dobila vodu", rekao je Đerlek.

Završena je izgradnja i povezivanje seoskih puteva, dodao je ministar, i na taj način su mnoga sela povezana sa gradovima i opštinama.

"Ulagali smo u industrjske i poslovne zone, u opremanje tih zona i pristupnih saobraćajnica. Ove zone su jedan od osnovnih preduslova za dovođenje investitora i otvaranje radnih mesta, a doprinose regionalnom razvoju", rekao je Đerlek.

Kako regionalni razvoj ima i socijalnu dimenziju, ministar ističe da su lokalne samuprave dobijena sredstva opredelile i za ulaganja u socijalnu infrastrukturu kao što su kulturni centri i igrališta za decu.

"Sa ciljem da obezbedimo neku vrstu događaja u tim malim ruralnim sredinama kako bi ljudi ostajali na svojim ognjištima, posebno imajući u vidu demografske parametre", rekao je Đerlek.

Ministar je istakao da je danas stopa fertiliteta 1,63 što je, kako je rekao, veliki iskorak u odnosu na prethodnih 1,50.

"To nas čini liderima u regionu i težimo ka tome da ta stopa bude i više od 2,1 u skoroj budućnosti", rekao je ministar.

Jedna od osnovnih mera i ulaganja je bila i u oblasti preduzetništva - ulaganja u preduzetništvo osoba sa invalididtetom, žena i mladih, dodao je ministar. "

"Krajem ovog meseca i početkom sledećeg, dajemo novih 80 grantova bespovratnih finansijskih sredstava našim preduzetnicima u iznosu od 250.000 dinara, što će biti veliki doprinos i zamajac u njihovom poslovanju", najavio je ministar.

Osim navedenog, ulagano je i u unapređenje turističkog sadržaja, ali i digitalizaciju i modernizaciju opštinskih usluga.

"Sve ovo za nepunih šest meseci, od aprila od kada je usvojen ovaj Program i sredstva odobrena. A još ćemo raditi, budući da smo obezbedili dodatnih 38 miliona", rekao je ministar.

Đerlek je najavio novu metodologiju i novu listu razvijenosti na kojoj je kabinet radio poslednjih nekoliko meseci.

"Uz tim univerzitetskih profesora, a imali smo razgovor i sa Ministarstvom privrede, i nadam se da će vlada usvojiti ovu novu listu razvijenosti i metodologiju. Na osnovu 10 indikatora metodologije, smanjen je broj nerazvijenih opština. I to će pokazati metodologija kada bude usvojena", rekao je Đerlek.

Ugovore su danas preuzeli predstavnici opština i gradova Prijepolje, Mali Zvornik, Brus, Žagubica, Kula, Užice, Krupanj, Vrnjačka Banja, Vranje, Babušnica, Trgovište, Despotovac, Sjenica, Zrenjanin, Nova Crnja, Kikinda, Paraćin i Velika Plana.

Program podsticanja regionalnog rasta u Srbiji usvojen je u aprilu ove godine, a opredeljena su sredstva u iznosu od 325.100.000 dinara.

Ovaj dokument ima za cilj sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, povezivanje, koordinaciju i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti vlade i jedinica lokalnih samouprava, kao i svih drugih relevantnih aktera.