10. decembar 2023 11:31

Predsednik Bugarske: Menjamo energetsku mapu Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Bugarske: Menjamo energetsku mapu Evrope

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je danas da se puštanjem u rad gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske menja energetska mapa Evrope.

"Zato što interkonektor predstavlja garanciju za diversifikaciju i bezbednost snabdevanja ne samo za naše dve zemlje već za ceo region i nije slučajno da je to prepoznala i Evropska komisija kao projekat od uzajamnog interesa", poručio je Radev na ceremoniji obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska.

Radev je istakao da je interkonektor mnogo više od povezivanja naših nacionalnih gasnih mreža.

"Interkonektor Srbija-Bugarska predstavlja mnogo više od infrastrukturnog projekta, to je simbol rastućih tehnoloških kapaciteta u našim zemljama, to je simbol uspešne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

Saradnja koja vodi ka dugoročnom otpornom ekonomskom rastu našeg regiona jeste izraz naše volje da zajedno gradimo svoju evropsku budućnost. To je pokazatelj ambiciozne vizije Evropske unije za bezbedne i pouzdane energetske izvore", istakao je bugarski predsedik.

On je dodao da čvrsto veruje da će interkonektor takođe doprineti i povećanju interesovanja za ulaganje u region tamo gde gasovod prolazi.

Naglasio je da predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i on, kao predsednici koji su više puta posetili Srbiju, mogu da kažu da svakom posetom Srbiji vide značajne infrastrukturne napretke.

"Vidim zalaganja, vidim volju za moderni evropski razvoj Srbije, što me čini veoma srećnim kao bugarskog predsednika. Zato što vidim pažnju koja se posvećuje tome da se unapredi infrastruktura i putna mreža i u pograničnom regionu gde živi bugarska manjina", rekao je Radev.

On je dodao da je sa Vučićem dva puta bio u Dimitrovgradu da bi se sreli sa bugarskom nacionalnom manjinom i da bi razgovarali kako da se unapredi standard i kvalitet života.

"Svaki napredak i svako unapređenje infrastrukture u Srbiji, svaka modernizacija Srbije takođe direktno utiče na nas u Bugarskoj zato što mi kroz Srbiju dolazimo do Evrope. Tako da vam hvala gospodine predsedniče na vašim zalaganjima", rekao je Radev.

On je naglasio da je rat u Ukrajini uticao na to da se razmisli o shvatanju solidarnosti, dobrosusedskih odnosa i uzajamne pomoći.

"Znači, ne samo da stremimo novim efikasnim rešenjima, novim izvorima, kako bismo izgradili daleko intenzivniju i robustniju mapu kad je reč o energetici. I u ovom smislu, Bugarska shvata svoju geografsku poziciju i svoj značaj i zaista sprovodi jednu energičnu energetsku politiku, ne samo radi sopstvenih benefita, već i za svoje susede, za širi spektar zemalja u regionu", poručio je Radev.

On je istakao da je zahvaljujući interkonektoru između Grčke i Bugarske, njegova zemlja konačno počela da dobija gas iz Azerbejdžana i dodao da je Azerbejdžan pouzdan partner.

"Ove godine Bugarska je potpisala sporazum i dobila pristup LNG terminalima u Grčkoj i Turskoj i imamo ugovore za transport i tranzit kroz tu mrežu. Mi smo akcionar u Aleksandropolju sa 20 odsto i u aprilu mi smo pustili u rad strateški značajnu stvar za Evropu, a to je 'Prsten solidarnosti' što nam omogućava da se ujedinimo kada je reč o našim mrežama i da imamo najbrži i najjeftiniji transport gasa od Azerbejdžana do centralne i istočne Evrope", rekao je Radev.

On je dodao da će zahvaljujući aktivnoj politici koju vode i interkonektoru koji se danas otvara Srbija, i ne samo Srbija, već i druge zemlje unutar regiona imati pristup gasu iz Azerbejdžana.

Dodao je da će te zemlje imati pristup za sedam gasnih terminala u Mediteranu i pristup inicijativi Prsten solidarnosti, pristup bugarskim kapacitetima za skladištenje u Čirinu koje se trenutno proširuje.

"S druge strane, Bugarska će imati pristup gasu i zapadnoj Evropi i ja smatram da je to put kojim treba da idemo. Danas smo dokazali da samo zajedničkim zalaganjima, zajedno i zajedničkom voljom možemo da ostvarimo ekonomski uspeh, možemo da radimo zajedno u cilju bolje i bezbednije budućnosti", rekao je Radev.

Naglasio je da taj razvoj infrastrukture i njeno povezivanje omogućavaju da se, kako je rekao, ide na još više nivoe.

"Obezbeđujemo gas za sopstvene potrebe i priključujemo se sporazumima da bismo stvorili najbolje moguće uslove za naše građane, za naše ljude i našu ekonomiju. Osim toga, zajedno možemo da delimo i prodajemo gas trećim stranama. Zaista ima veliki broj mogućnosti sa dobrim politikama, sa zajedničkim zalaganjem, kako bismo ostvarili daleko bolje rezultate za sve nas", poručio je Radev.