10. decembar 2023 11:39

Đedović Handanović: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska je veliki i važan projekat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska je veliki i važan projekat

Foto: TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIĆ

NIŠ - Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas, na ceremoniji puštanja u rad gasne interkonekcije sa Bugarskom u Nišu, da je reč o veoma važnom i velikom međunarodnom projektu za pozicioniranje Srbije na gasnoj mapi Evrope.

Dodala je i da je taj projekat važan za snadbevanje gasom istočne i centralne Srbije, za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope, ali i za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj naše zemlje, poput Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.

Ona je zahvalila Azerbejdžanu na tome što su uspeli za kratko vreme da dogovore sve detalje isporuka gasa i što će naša zemlja u budućnosti imati mogućnost da dođe i do dodatnih količina gasa.

Ministarka je navela da ovim projektom Srbija obezbeđuje dodatne izvore gasa, pored svojih izvora iz gasovoda "Balkanskog toka".

"Nema diversifikacije bez infrastrukture, bez fizičkih radova. Nema mogućnosti za bolja povezivanja bez saradnje sa drugim zemljama i tu pre svega velika zahvalnost svim kolegama iz Azerbejdžana, predsedniku Alijevu. Zahvalnost svim izvođačima i podizvođačima, radnicima koji su svojim snagom, verom, marljivošću uspeli da za takvo kratko vreme dođemo do ovih rezultata", rekla je ona.