1. februar 2024 06:21

Đurić: Veliko interesovanje poslovnih organizacija na Floridi za saradnju sa Srbijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Veliko interesovanje poslovnih organizacija na Floridi za saradnju sa Srbijom

Foto: TANJUG/AMBASADA SRBIJE U SAD

VAŠINGTON - Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić učestvovao je u Majamiju na poslovnom okruglom stolu o privrednim i investicionim mogućnostima u Srbiji.

"Veliko je interesovanje poslovnih organizacija u Majamiju i Floridi za jačanje saradnje sa Srbijom kao ključnim partnerom u Jugoistočnoj Evropi. Pored IKT sektora kao trenutno dominantnog i prioritetnog u našoj trgovinskoj razmeni sa SAD, među dodatnim perspektivnim oblastima intenzivnije saradnje zajednički smo identifikovali i turizam, kreativne industrije i obrazovanje“ ocenio je Đurić, saopštila je Ambasada Srbije u SAD.

S obzirom na veliki ekonomski značaj Floride i veoma brojnu srpsku dijasporu u ovoj američkoj državi, Đurić je ukazao da je tokom sastanka bilo reči i o perspektivi otvaranja posebnog diplomatskog predstavništva Srbije u Majamiju.

"Otvaranjem generalnog konzulata, naša zemlja bila bi treća zemlja u regionu koja ima predstavništvo na Floridi. Konzulat bi u svom sastavu imao i trgovinsku kancelariju, čime bismo, pored uobičajene saradnje sa našim iseljeništvom, na poseban način odgovorili i na potrebe poslovne zajednice, i tako doprineli još snažnijim ekonomskim odnosima“ istakao je Đurić.

Ambasador Đurić iskoristio je priliku da poslovnoj zajednici Majamija uputi poziv za učešće na Međunarodnoj izložbi "Ekspo" koja će se održati tokom 2027. godine u Beogradu, kao i da predstavi planove naše zemlje kao domaćina ove specijalizovane izložbe svetskih razmera.

Okrugli sto, u organizaciji Svetskog trgovinskog centra iz Majamija, okupio je najviše predstavnike svih vodećih poslovnih asocijacija i turističkih organizacija u Majamiju i na Floridi.