4. mart 2024 18:23

Panel "Budućnost je već počela": Bez veštačke inteligencije sve bi bilo kao lutanje u lavirintu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Panel "Budućnost je već počela": Bez veštačke inteligencije sve bi bilo kao lutanje u lavirintu

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Panel "Budućnost je već počela" posvećen veštačkoj inteligenciji (AI) održan je danas na Kopaonik biznis forumu, a na skupu je ocenjeno kao važno to što Srbija ima postavljenu strategiju za veštačku inteligenciju.

Ocenjeno je i da je bitno i to što su u Srbiji identifikovane ključne sfere primene AI, od kojih je zdravsto jedna od tri glavne.

Profesorka i istraživač na Institutu za istraživanje i napredne studije u Kataloniji Nataša Pržulj je navela da se ozbiljno radi i na dugovečnosti ljudi.

''Dugovečnost je nešto na čemu se rade ozbiljne studije, već postoje suplementi koji dokazano produžavaju životni vek i to je realnost'', rekla je Pržulj iz Centra za superračunarstvo u Barseloni, gde radi na najvećem kompjuteru u Evropi.

U prilog činjenici o dugovečnosti govori životni vek bogatih ljudi, rekla je Pržulj na panelu na kojem su govorili i predstavnici BioSensa, Majkrosofta i UNDP.

Ona je dodala da bi bez veštačke inteligencije sve ličilo na lutanje u lavirintu, kao i da AI objašnjava sve bez lutanja i gubljennja vremena.

Direktor Majrosofta za Srbiju Milan Gospić ocenio je da je "ludilo" sa veštačkom inteligencijom krenulo kada je Majkrosoft prustio Open AI, i kada su svi mogli da ga probaju.

Prema njegovim rečima, dve osnovne stvari - demokratizacija i infrastruktura - dozvolile su ekspanziju veštačke inteligencije.

Da bi sve to radilo, Majkrosoft ulaže skoro sav svoj novac u data centre koji imaju najsavršenije čipove da bi ta tehnologija bila omogućena svima, rekao je, pored ostalog, Gospić.

Na skupu je govorio i direktor BioSens insituta Vladimir Crnojević, kao i predstavnik UNDP Jakup Beris.