5. mart 2024 18:54

Ministar Cvetković: Robna razmena Srbije sa EU je 39,1 milijardu evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković: Robna razmena Srbije sa EU je 39,1 milijardu evra

Foto: Tanjug video

KOPAONIK - Ministar privrede Slobodan Cvetković rekao je danas na Kopaoniku da je robna razmena Srbije sa Evropskom unijom 39,1 milijardu evra.

On je na specijalnom događaju posvećenom Međunarodnom poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu, koji će biti održan od 18-23. maja, rekao da zemlje EU učestvuje sa skoro 60 dosto u stranim direktnim investicijama i da ozbiljno prepoznaju interes da ulažu u Srbiju.

"I u tom smislu je potpuno logično da su se kolege sa Novosadskog sajma izborile i da je gospodin (ambasador EU u Srbiji Emanuele) Žiofre sa svojim saradnicima prepoznao da je to jedna obostrana šansa da se demonstrira saradnja i prijateljstvo, a da to bude u jednom konkretnom događaju", rekao je Cvetković.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić ukazala je da je za Srbiju EU najznačajniji trgovinski partner.

"Ukupan udeo izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU je 41 odsto. Mi imamo pristup velikom tržištu, ali koji zahteva i visokokvalitetne proizvode. Šansa je organska proizvodnja, gde sada imamo 7.000 proizvođača. Poljoprivredna proizvodnja predstavlja veliku šansu za Srbiju na tržištu EU", istakla je Ilićeva.

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu za Srbiju i Crnu Goru Antonio Ventreska rekao je da je Italija jedan od najboljih partnera srpskoj poljopriveredi.

"Dosta velikih, malih i srednjih preduzeća sarađuje sa italijanskim firmama. Delimo znanje i tehnologiju. U budućnosti je bitno da pojačamo investicije iz Italije. Sam sajam je pokretač, on predstavlja platformu i najbolji je način na koji možemo da upotrebimo italijansku tehnologiju u srpskoj poljoprivredi", rekao je Ventreska.

Oko polovina izvoza poljoprivrednih proizvoda ide u EU, rekao je projektni menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji Andrej Papić.

"Jako je bitno da se regulative usklađuju sa evropskim. To je proces na kome moramo da nastavimo da radimo", istakao je on.

Generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić uveren je da će Novi Sad za vreme trajanja Sajma biti evropska prestonica poljoprivrede.