7. mart 2024 13:42

Mihailo Jovanović: Preporuke će doneti značajne pozitivne promene u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Preporuke će doneti značajne pozitivne promene u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas da će implementacija preporuka iz "Sive knjige 16" tek doneti značajne pozitivne promene u Srbiji u narednom periodu.

On je na predstavljanju nove publikacije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) "Sive Knjiga 16", koja sadrži 19 novih i 81 ažuriranih i unapređenih preporuka za uklanjanje administrativnih prepreka poslovanju u Srbiji 2024, kazao da su za Srbiju veoma važani zakoni o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama o zdravstvu, o strancima, kao i zakoni kojima se potvrđuje sporazum sa Severnom Makedonijom i Albanijom po pitanju uvođenja jedinstvenog ID broja Otvorenog Balkana i slobodnog pristupa tržištu rada.

Jovanović je kazao da će svi informacioni sistemi u zdravstvu biti međusobno povezani u republički integrisani zdravstveni informacioni sistem RIZIS i biti u državnom data centru.

Naglasio je da je za Srbiju jako bitno to što je uspostavila registar genetičkih i bio-medicinskih podataka koji otvara vrata za rad u modernoj dijagnostici na otkrivanje genetičkih uslovljenih bolesti i razvoju personalizovane medicine.

Podsetio je i da je od 1. februara na novom portalu za strance na adresi welcometosrbija.gov.rs, stranim državljanima omogućeno i individualno apliciranje za vize C i D i da je po prvi put moguće i apliciranje za jedinstvenu dozvolu za rad i boravak u Srbiji i podnošenje zahteva za ovu jedinstvenu dozvolu isključivo elektronski na ovom portalu, kao i elektronsko plaćanje.

"Pravnim licima, poslodavcima smo od 26. februara ove godine omogućili kako pojedinačno, tako i grupno podnošenje zahteva za strane državljane. Jedinstveno tržište rada tehnički je omogućeno 5. marta ove godine i svako ko želi da se zaposli u nekoj od druge dve zemlje (Albaniji ili Severnoj Makedoniji) to može da uradi bez bilo kakvih administrativnih prepreka s istim pravima kao da je njihov državljanin", rekao je Jovanović.

Pojasnio je da na nacionalnim portalima elektronske uprave građani mogu i elektronski da dobiju svoj ID broj Otvorenog Balkana, a zatim da koriste različite prekogranične elektronske usluge na portalima druge dve zemlje sa svojim nacionalnim nalogom, pre čemu je, kako je dodao najbitnija usluga slobodan pristup tržištu rada.

Jovanović je naveo i podatak da u Srbiji danas ima 2,125 miliona e-građana, što je kako kaže skoro pola miliona više nego u isto vreme prošle godine i da je to dobrim delom zahvaljujući e-agraru, odnosno odličnoj digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

"Razmenom podataka po službenoj dužnosti smo uštedeli građanima blizu 203 miliona odlazaka na šaltere, a zahvaljujući mobilnoj aplikaciji i potpisu u klaudu, e-građani s jedinstvenim nalogom koriste praktično sve državne portale", dodao je ministar i naveo da su to portali uprava e-porezi, lokalna poreska administracija, centralni registar socijalnog osiguranja, e-zdravlje, APR, MojeZ, e-dnevnik, e-fakture, e-agrar, e-sud i Moja prva plata.

Prema njegovim rečima, državni data centar u Kragujevcu je postao simbol srpske digitalizacije i e-uprave, odnosno simbol srpske tehnološke snage, uspeha i pobeda,i temelj je da se dostignu ciljevi dalje modernizacije koji su zacrtani u programu Srbija 2027.

Jovanović je podsetio i da je brzim, pouzdanim i bezbednim internetom povezano i oko 3.800 školskih objekata, osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa 35.000 nastanih prostorija i u kojima se školuje više od 730.000 đaka i u kojima radi preko 100.000 nastavnika i profesora.

Naglasio je i da se očekuje da do kraja 2025. godine o optičkoj infrastrukturi dođe u 99 odsto sela u Srbiji, kao i da do kraja ove godine bude privedena kraju izgradnja ložionice koja će biti novo digitalno, inovativno i kreativno utočište Beograda i Srbije, "centra izvrsnosti urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva".

Jovanović je kazao da je spremljen i plan za dalje reforme unapredenja zakonodavnog okvira za realizaciju telekomunikacijskih i inovacionih projekata koji se kako je dodao ostavljaju u amanet narednoj vladi u nadi i želji da ih efikasno i u potpuno reallizuju.

"Pripremljen je novi predlog zakona o informacionoj bezbednosti koji uspešno prošao široku javnu raspravu, primljen je pravilnik o minimalnim uslovima za izdavanje dozvola za 5G mrežu i plan za sprovođenje odgovarajuće 5G aukcije", rekao je ministar.