13. mart 2024 16:12

Turistička organizacija Beograda: Veliko interesovanje bugarske privrede za turističku ponudu Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turistička organizacija Beograda: Veliko interesovanje bugarske privrede za turističku ponudu Srbije

Foto: TANJUG/TOB/ ALEKSANDRA MIKATA

SOFIJA - Na 40. Sajmu turizma u Sofiji "Vacation & SPA", najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj, gde se od 13. do 15. marta predstavljaju Turistička organizacija Beograda (TOB) i Turistička organizacija Srbije (TOS), vlada veliko interesovanje za našu turističku ponudu i za saradnju na tržištima dalekih destinacija.

Kako je saopštila TOB, već prvog dana sajma održani su važni poslovni sastanci umrežavanja u regionu i saradnje na prekookeanskim tržištima.

Na inicijativu TOB i TOS održan je sastanak sa predstavnicima gradova i destinacija iz regiona radi jačanja saradnje u promociji i nastupu na dalekim tržištima, prvenstveno Dalekog istoka a sastanku su prisustvovali predstavnik organizatora putovanja iz Kine, Majkl Čen i vlasnik najveće turističke agencije u Bugarskoj, "Bohemija“ Bajko Bajkov.

Pomoćnik direktora TOB Slobodan Unković je istakao da Turistička organizacija Beograda ima izuzetno dobru saradnju sa agencijom „Bohemija“ sa kojom je već imala zajednički nastup u Kini i koja u okviru kružnih tura dovodi velike grupe kineskih turista u naš region.

Štand Srbije danas su posetili i ambasador Srbije u Sofiji Željko Jović, i ministarka turizma Bugarske Zorica Dinkova a Jović je u razgovoru sa turističkim poslenicima Srbije i Bugarske rekao da će završetak infrastrukturnih objekata do bugarske granice značajno povećati broj bugarskih gostiju u Beogradu.

Iz TOB su naveli da su pored izuzetno dobre avionske povezanosti između Beograda i Sofije direktnim letovima "Er Srbije", i uz činjenicu da je reč o susednoj zemlji, raznovrsni kulturno-istorijski sadržaji, manifestacije, vinski, banjski i planinski turizam među glavnim razlozima velikog interesovanja bugarskih agencija za organizaciju putovanja u našu zemlju.

Na štandu Srbije ove godine učestvuje 26 izlagača, turističkih organizacija i predstavnika privrede koji će tokom tri dana sajma bugarskim agencijama i individualnim posetiocima promovisati ponude za odmor u gradu, banjski i planinski turizam.

U fokusu prezentacije Beograda biće bogata kulturna i gastronomska ponuda, poslovni i manifestacioni turizam, sa posebnim akcentom na predstojeću izložbu EXPO 2027 i efekte koje će imati na infrastrukturu, hotelsko ugostiteljski sektor i ukupnu modernizaciju naše prestonice.

Prošle godine Beograd je posetilo 43.000 turista iz Bugarske, za 33 odsto više nego 2022. godine, što turiste iz ove zemlje svrstava među prvih 10 u Beogradu.

Oni su ostvarili 74.200 noćenja, što je povećanje za 31 odsto u odnosu na pre godinu dana.

Na nivou Srbije, ukupan broj bugarskih gostiju lane je iznosio 110.419, što je 35 odsto više nego 2022. godine a oni su ostvarili skoro 200.000 noćenja, za 39 odsto više nego godinu dana ranije.