3. april 2024 15:21

Rade Mrdak: Energetika u središtu promena koje će transformisati društvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rade Mrdak: Energetika u središtu promena koje će transformisati društvo

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Rade Mrdak izjavio je danas na otvaranju skupa "Digital & Green Adriatic Partner Summit Day 2024" u Beogradu da je energetika u središtu promena koje će umnogome transformisati društva i ekonomije do polovine 21. veka.

On je naglasio da sprovođenje ovih promena nosi i veliku odgovornost, jer odluke koje se donose treba da obezbede sigurnu dostupnost energije, a pri tom da imaju minimalno štetan uticaj na životnu sredinu. 

"Vlada Srbije priprema strateška dokumenta kojima želi da do kraja ove decenije 45 odsto struje dobijamo iz obnovljivih izvora energije (OIE), kao i da emisije gasova s efektom staklene bašte budu 40 odsto manje u odnosu na 1990. godinu i da značajno unapredimo našu energetsku efikasnost", rekao je Mrdak. 

Prema njegovim rečima, ključni alati da se ovi ciljevi ostvare  jesu dobar zakonodavni okvir i investicije, kako javnog tako i privatnog sektora, koje su motor promena. 

"Investitori su prepoznali pomake koje su napravljene u zakonodavnom okviru donošenjem izmena Zakona o korištenju OIE", rekao je on i podsetio da su prve aukcije za tržišne premije uspešno sprovedene 2023. godine u digitalizovanoj i transparentnoj proceduri, a rezultat toga je više od 700 megavata (MW) novih zelenih kapaciteta i više od milijardu evra investicija. 

Ove godine, kako je najavio, u planu je da se  sprovede drugi krug aukcija za tržišne premije za ukupno 400 MW kapaciteta. 

"Nadamo se da ćemo kroz tri godine, kroz sistem aukcija, imati najmanje 1.300 MW nove kapacitete iz OIE", rekao je Mrdak. 

On je dodao i da se uporedo sa stvaranjem povoljnog okvira za investicije privatnog sektora, radi i na efikasnijem sprovođenju investicija u kojem učestvuje javni sektor, čemu kako je naglasio doprinose i započete reforme energetskih kompanija. 

Mrdak je naveo i da je partnerstvo i aktivno učešće javnog i privatnog sektora  jedan od ključnih preduslova za ostvarivanje ciljeva u energetskoj tranziciji. 

Prema njegovim rečima, posebno važnu ulogu ima privreda u iniciranju i uvođenju tehnoloških inovacija koje omogućavaju efikasnu i održivu energetsku tranziciju, kao i da prednosti od korišćenja čiste energije dođu do većeg broja građana.

"Veoma cenimo napore kompanija što svoje znanje stavljaju u službu zajednice i podršku najranjivim članovima naše društva, a jedan od projekata je i baš projekat sigurnih kuća u Srbiji koje je pokrenula kompanija Huawei", rekao je on. 

Kako je istakao, zeleni projekat sigurnih kuća u Srbiji realizuje Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa kompanijom Huawei.
Projekat zelenih sigurnih kuća, predviđa implementaciju solarnih panela u pet sigurnih kuća u Srbiji. 

Izvršni direktor Saveta stranih investitora (FIC) Aleksandar Ljubić govoreći na panelu na temu "Implementacija OIE - izazovi i mogućnosti", koji je održan u okviru današnjeg samita, a na kojem je analizirana trenutna situacija na tržištu OIE u Srbiji i potencijalna rešenja za napredak i rast ovog energetskog sektora, kazao je da ne sme da se zaboravi da je Srbija zemlja sa najvećim brojem stranih investicija u regionu. 

"Srbija proteklih godina privlači strane investitore više nego sve realne zemlje u regionu zajedno. Predvidljivost poslovanja i implementacije je ono što privlači strane investitore", rekao je Ljubić.

On je naglasio i da Srbija ide u korak sa drugim zemljama kada je reč o OIE i koristi njihova iskustva, jer je za našu zemlju jako važno da bude energetski nezavisna.

"Većinu struje naša zemlja danas dobija iz fosilnih goriva, ali budućnost je  da se sve više energije dobija iz obnovljivih izvora, ne zbog drugih, već zbog nas samih ako želimo da ostanemo zemlja sa najvećim nivom stranih investicija", rekao je Ljubić i dodao da dolaze nova zakonska ograničenja gde proizvodi više neće moći bez plaćanja penala da se izvoze ukoliko u procesu proizvodnje nisu korišćeni OIE, čime postajete nekonkurentni na tržištu.

Generalni direktor kompanije Huawei Technologies u Srbiji Zhang Qiming rekao je da Huawei u Srbiji kroz različite inicijative i partnerstva doprinosi digitalnoj transformaciji zemlje, ali i uključivanju svakog pojedinca i celog društva u moderne digitalne trendove.

On je najavio uskoro početak poslovanja Huawei Digital Power ogranka u Srbiji koji će, kako je naglasio omogućiti upotrebu digitalne tehnologije za razvoj čistih izvora energije i digitalizaciju energetskog sektora, da bi svima omogućio zeleniju i zdraviju budućnost. 

Na današnjem događaju su ekskluzivno predstavljena najnovija rešenja kompanije Huawei iz oblasti OIE, koja će se uskoro naći na tržištu Srbije.