10. april 2024 11:18

Jelena Matejić: Višestruke koristi od udruživanja berzi struje Srbije, Slovenije i Mađarske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Matejić: Višestruke koristi od udruživanja berzi struje Srbije, Slovenije i Mađarske

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Generalna direktorka Elektromreže Srbije AD Jelena Matejić izjavila je da potpisivanje sporazuma o udruživanju berzi električne energije Srbije, Slovenije i Mađarske našoj zemlji donosi višestruke koristi, među kojima je i stvaranje uslova za saradnju EMS-a i mađarskog operatora prenosnog sistema električne energije MAVIR, navodi se na sajtu Elektromreže Srbije.

Kako je rekla, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, Srbija omogućava ispunjenje jednog od preduslova za ukidanje CBAM takse.

"Zaista sam ponosna, jer se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je pokrenut još 2018. Ovo spajanje donosi nam višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje", poručila je Matejićeva.

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su u utorak u Budimpešti direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX.

Potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije Bojan Kumer i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević.

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije HUPX pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu - ADEX, koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT.

Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti.