12. april 2024 12:08

Mali: Pripremni radovi na izgradnji metroa u Makišu biće gotovi u junu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Pripremni radovi na izgradnji metroa u Makišu biće gotovi u junu

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Pripremni radova na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju polako se privode kraju i biće završeni u junu, što je mnogo pre roka koji je bio planiran za decembar 2024, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali nakon obilaska ovih radova zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Mali je preneo da je danas potpisan Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš, kojim se pokreću aktivnosti na projektovanju Depoa.

"Već je urađeno 96 odsto posla kada je reč o nasipanju peska, a završeno je i 80 odsto radova koji se tiču nasipanja drobljenog kamena", rekao je Mali.

Kako je objasnio, Depo je zgrada gde će biti locirane kompozicije metroa.

Prema rečima Malog, na sastanku sa izvođečima radova se razgovaralo i o stanicama metroa, pa će prva linija imati 21 stanicu i biće dugačka 21 kilometar, dok će druga linija imati 24 stanice i biće dugačka 24 kilometara.

"Danas smo želeli da prođemo kroz 21 stanicu prve linije da vidimo dokle smo stigli sa rešavanjem imovinsko pravnih problema, sa projektovanjem i slično... Sve ide po planu tako da već naredne godien očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa", naglasio je Mali.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će sledeće godine moći da se vide radovi u celom Beogradu.

"Ove godine počećemo da radimo i prvi deo beogradskog gradskog voza, što će omogućiti da najveći deo gradskog prevoza, odnosno oko 80 odsto, 2030. godine bude šinski prevoz", rekao je Vesić.

Kako je naglasio, to će omogućiti da se građani brzo prevoze iz jednog u drugi kraj grada.

Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš, potpisali su u prisustvu ministra finansija Siniše Malog, ministar Goran Vesić,

direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović i gradski sekretar za javni prevoz Radovan Kremić, a u ime kompanije "Power CHina" Jang Fan.