26. april 2024 10:54

EPS i projekat USAID "Bolja energija" potpisali Memorandum o razumevanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

EPS i projekat USAID "Bolja energija" potpisali Memorandum o razumevanju

Foto: EPS

BEOGRAD - Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ i projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) "Bolja energija" potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji na polju unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Ključna tačka memoranduma je izrada Studije izvodljivosti za definisanje potencijala za funkcionisanje „EPS ESCO“, kojim bi se potrošačima pružile nove usluge u domenu energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, kao i da se identifikuje optimalan obim usluga i optimalan scenario tržišnog nastupa, saopštio je danas EPS.

V. d. generalnog direktora EPS AD Dušan Živković istakao je da ovaj koncept potrošače stavlja u fokus poslovanja EPS-a i da je to put kojim EPS namerava da ide.

"Naš prioritet je da razvijamo projekte za unapređenje energetske efikasnosti i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije. To će doprineti razvoju potencijala EPS-a, a uticaće i na bolju energetsku održivost naših potrošača, veće korišćenje OIE i bolju zaštitu životne sredine", rekao je Živković.

Direktorka projekta „Bolja energija“ Lena Bratić rekla je da je projekat „Bolja energija“ prihvatio inicijativu EPS-a da pruži podršku u izradi detaljne analize vezane za osnivanje i funkcionisanje ESCO.

"Uvereni smo da je ova ideja jedan od efikasnijih načina da se u kratkom periodu značajno unapredi energetska efikasnost i poveća udeo obnovljivih izvora energije, što su ciljevi od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju", navela je Bratić.

Prema njenim rečima, ako analiza potvrdi opravdanost ove inicijative, te ako EPS ESCO bude osnovan i počne sa radom, to će otvoriti značajno tržište za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Dodala je da se, osim toga, očekuje i masovniji ulazak kupaca-proizvođača na energetsko tržište, rekonstrukcija starih stambenih zgrada, zamena sistema grejanja, ugradnja toplotnih pumpi, kompenzacija reaktivne energije u budućnosti i mnoge druge korisne aktivnosti kako za EPS, tako i za društvo u celini.

Kao rezultat Studije izvodljivosti, osnivanje EPS ESCO trebalo bi da bude uneto u trogodišnji poslovni plan „Elektroprivrede Srbije“, koji će biti usvojen do kraja ove godine, što bi omogućilo dalju saradnju na realizaciji pilot ESCO projekta kojim bi se tokom 2025. godine testirao i dokazao predloženi koncept.

ESCO kompanije ili preduzeća za energetske usluge predstavljaju ključne aktere u oblasti energetske efikasnosti pružajući sveobuhvatne usluge implementacije projekata koji doprinose smanjenju potrošnje energije.

Ove kompanije nude usluge po principu "ključ u ruke", što znači da preuzimaju sve korake od projektovanja do realizacije projekata, a ono što ESCO čini posebnim je to što garantuje ostvarenje ušteda energije i čini proces implementacije projekata energetske efikasnosti finansijski održivijim i pristupačnijim za građane, navedeno je u saopštenju.