23. maj 2024 17:40

Eksponati naučno-istraživačkih organizacija Srbije nagrađeni na 66. Sajmu tehnike

Izvor: TANJUG

podeli vest

Eksponati naučno-istraživačkih organizacija Srbije nagrađeni na 66. Sajmu tehnike

Foto: Shutterstock.com/ra2 studio, ilustracija

BEOGRAD - Velika nagrada "Korak u budućnost" za najuspešniji eksponat na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, dodeljena je Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu i Istraživačko-razvojnom institutu Lola.

Posebno priznanje Sajma tehnike za eksponate koji doprinose razvoju tehnike pripalo Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, Naučno-tehnološkom parku Niš, Institutu za medicinska istraživanja u Beogradu, Medicinskom fakultetu u Beogradu, Institutu za nuklearnu nauku "Vinča” i Naučno-tehnološkom parku Čačak, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

U okviru svečane ceremonije dodele nagrada i priznanja na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, eksponati naučno-istraživačkih organizacija prikazani na postavci Republike Srbije u okviru ovog Sajma prepoznati su kao veoma značajni odlukom stručnog žirija da im dodeli brojne nagrade i priznanja.

Član ovog žirija bio je i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović.

“Ovogodišnji Sajam prevazišao je sva očekivanja, kako nas iz žirija, tako i posetilaca. U velikom broju veoma interesantnih i inovativnih eksponata imali smo čast da istaknemo one koji će nas zaista povesti da zajedno zakoračimo u održivu budućnost”, istakao je Trajanović.

Velikom nagradom “Korak u budućnost” za najuspešniji eksponat nagrađeni su eksponat Grejna ploče za merenje toplotne provodljivosti građevinskih materijala Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu, kao i eksponat Vertikalni obradni centar Lola VMC4 Istraživačko-razvojnog instituta Lola.

Posebnim priznanjima Sajma tehnike nagrađeni su eksponati Tehnologija proizvodnje funkcionalnog piva obogađenog fenolnim jedinjenjima iz semenki grožđa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, 3D magnetna kamera startapa IRC Sens d.o.o. iz NTP-a Niš, kao i Dijetetski suplement na bazi grožđa dobijenog iz otpadne klanične krvi u stabilizovanom stanju Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu.

Takođe, ovim priznanjem nagrađeni su i eksponati Primena sistema proširene realnosti u medicini Medicinskog fakulteta u Beogradu, Antibakterijska maska za mobilne telefone Instituta za nuklearne nauke “Vinča”, kao i Edukativni robot Prizma, članice NTP-a Čačak Prizma nauka i inovacija.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, prestižna manifestacija koja okuplja vodeće stručnjake, inovatore i ljubitelje tehnologija iz celog sveta, ove godine održava se po 66. put i traje od 21. do 24. maja.

Republika Srbija, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete, Ministarstvo sporta i Ministarstvo turizma i omladine imaju svoj nastup u Hali 2B i 2C Beogradskog sajma, a postavka nosi naziv „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve / Zakorači u održivu budućnost“.