6. decembar 2022 09:45

Kompanija Meta preti da će ukloniti vesti iz svog sadržaja u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kompanija Meta preti da će ukloniti vesti iz svog sadržaja u SAD

Foto: AP Photo/Godofredo A. Vásquez, Fil

NJUJORK - Kompanija Meta je zapretila da će ukloniti vesti iz svog sadržaja u SAD, ako se usvoji novi zakon koji bi novinskim kućama dao veću moć da pregovaraju o naknadama za njihove vesti koje se dele na Fejsbuku.

Sličan zakon, usvojen u Australiji, doveo je nakratko do suspendovanja vesti na Fejsbuku prošle godine, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

,Meta tvrdi da njihova platforma, u stvari, omogućava veči promet vesti medijskim kućama koje se bore za tržište, te da izdavači postavljaju svoj sadržaj na Fejsbuk jer „to koristi njihovom pozicioniranju“.

Zakon o konkurenciji i zaštiti novinarstva (JCPA) predložila je u Kongresu senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar i on ima podršku obe stranke.

On bi izdavačima i emiterima dao veću snagu da kolektivno pregovaraju s društvenim mrežama o povećanju njihovog udela u prihodima od reklama.

Izdavačke kompanije navode da Meta generiše ogromne sume novca od njihovih članaka koji se dele na platformi. Meta tvrdi, međutim, da je to tumačenje pogrešno i da ona, u stvari, usmerava čitaoce ka izvorima vesti.

„Ako Kongres usvoji nepromišljeni zakon o novinarstvu kao deo zakona o nacionalnoj bezbednosti, bićemo primorani da razmotrimo potpuno uklanjanje vesti sa naše platforme“, izjavio je portparol Mete Endi Stoun.

Meta takođe tvrdi da deljenje vesti na Fejsbuku činii samo delić prihoda kompanije. Met Stoler, direktor istraživanja u Projektu američke ekonomske slobode, kaže da Meta "jede žive" medije i da su „Metina nastojanja da uceni Kongres joj jedan dokaz zašto takav monopol predstavlja pretnju demokratijama širom sveta“.