26. februar 2024 16:34

UAE uklonjena sa sive liste FATF

Izvor: TANJUG

podeli vest

UAE uklonjena sa sive liste FATF

Foto: Shutterstock.com/ JOAT, ilustracija

BEOGRAD - Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu saopštila je danas da je na plenarnoj sednici Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), održanoj od 21. do 23. februara u Parizu, potvrđeno da je ta zemlja uspešno ispunila akcione zadatke tog tela i da su uklonjeni sa tzv. "sive liste".

UAE su dospeli na "sivu listu" FATF (Radna grupa za finansijsku akciju je telo koje postavlja standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma) 4. marta 2022. godine i od tog trenutka su se obavezali da će ispuniti brojne zadatke i primeniti međunarodne standarde koje je 2020. godine donela FATF.

U saopštenju ambasade UAE dostavljenom Tanjugu navodi se da je Grupa konstatovala da su UAE konstatovala da su Emirati uspešno preduzeli brojne reforme u ovoj oblasti, poput osnivanja Izvršne kancelarije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Specijalnog suda za borbu protiv finansijskog kriminala, usvajanja novih smernica za borbu protiv pranja novca i borbu protiv finansiranja terorizma i novog krivičnog zakona kojim se jačaju propisi u UAE za borbu protiv pranje novca i finansiranje terorizma, kao i protiv mita i korupcije.

Ministar spoljnih poslova i predsednik Vrhovnog komiteta koji nadgleda nacionalnu strategiju za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan potvrdio je da je to dostignuće rezultat "velikih i iskrenih napora relevantnih ministarstva i saveznih i lokalnih vladinih institucija".

On je rekao da je privreda UAE među najrazvijenijim u svetu i da zemlja želi da učvrsti svoj dosledan pristup jačanju svoje pozicije na mapi globalnog finansijskog sistema, primenom standarda i pridržavanjem relevantnih međunarodnih zakona i konvencija koje rade na postizanju bezbednosti međunarodnog finansijskog sistema.

"Ovo je dokaz čvrste posvećenosti zemlje suprotstavljanju pranju novca i borbi protiv finansiranja terorizma i ilegalnih organizacija. Na taj način Emirati učvršćuju svoju vitalnu i efektivnu ulogu u održavanju bezbednosti i stabilnosti globalnog finansijskog sistema", rekao je on.